Mini makowce w papilotkach... najlepsze z domowej masy makowej!
SKŁADNIKI NA 20 BABECZEK:
- 150 g masła orzechowego
- 4 jajka
- 500 g masy makowej (najlepiej z domowego przepisu*)
- 1 jabłko stare na tarce na dużych oczkach
- odrobina ekstraktu migdałowego
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
POLEWA CZEKOLADOWA:
- 20 g masła
- 80 g mlecznej czekolady
- fistaszki do dekoracji
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
KROK1:
Mikserem zmiksuj masło orzechowe. Cały czas miksując, dodaj jajka - jedno po drugim. Powinnaś uzyskać masę o luźnej konsystencji. Dodaj pozostałe składniki: masę makową, starte jabłko, proszek do pieczenia i ekstrakt migdałowy.
KROK 2:
Gotową masę przelej do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Papilotki powinny być wypełnione prawie do pełna. Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut/ do suchego patyczka. Po tym czasie, wyjmij muffinki z piekarnika, wystudź i udekoruj polewą czekoladową.
KROK 3:
Masło i mleczną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą polewą polej babeczki i udekoruj orzeszkami.
Wyglądają prześlicznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis łatwy , prosty ,zrobiłam.Idealne ciasteczko na święta
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo, zapraszam do dalszego pieczenia ;)
Usuń