Graffe - bezglutenowe pączki włoskie

środa, 3 lutego 2016
data:post.title
Tłusty czwartek już tuż, tuż. A jak mówi jeden z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka - w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Lepiej nie ryzykować i  zjeść pączka.... na przykład graffę - neapolitańskiego pączka w kształcie oponki. Niegdyś ciastko biedoty. Niby smakuje jak polski pączek, ale jednak trochę inaczej. Wszystko za sprawą gotowanych ziemniaków, dzięki którym jest bardziej puszysty i dłużej świeży. Mimo to, graffa to tłusty i kaloryczny przysmak, który jest na dodatek obtaczany w cukrze. Najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepły.



          SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki bezglutenowej 
  • 250 g ziemniaków ugotowanych - wystudzonych i rozgniecionych
  • 3 jajka
  • 60 g cukru
  • 60 g masła
  • 60 g mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • skórka otarta z 1 cytryny

  • tuszcz do smażenia
  • gruby cukier do posypania pączków
  • cynamon


KROK 1: 
Najpierw przygotuj zaczyn. Drożdże rozetrzyj z 2 łyżkami cukru. Dodaj letnie (nie gorące!) mleko i 4 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, tak żeby nie było grudek. Przykryj miseczkę ściereczkę i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut. 

KROK 2: 
Wsyp mąkę do miski, dodaj cukier, sól, rozgniecione ziemniaki oraz zaczyn drożdżowy. Wymieszaj! Następnie dodaj jajka i znowu wymieszaj. Zacznij zagniatać ciasto ręką lub mikserem - hakiem do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto będzie już gładkie dodaj roztopione masło i skórkę cytrynową. 

KROK 3:
Odstaw ciasto na 10 minut, tak żeby trochę odpoczeło. Po tym czasie wyłóż je na stolnicę oprószoną mąką i chwilę powygniataj, tak żeby pozbyć się pęcherzy powietrza.  

KROK 4: 
Rozwałkuj ciasto na grubość około 1,5cm. Szklanką wykrawaj pączki. Na środku każdego z nich wykruj otwór - najwygodniej za pomocą mniejszego kieliszka. 

KROK 5:
Po zrobieniu wszystkich pączków, przykryj je ściereczką i zostaw na około 2 godziny do wyrośnięcia. 

KROK 6:
Po wyrośnieciu smaż pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 170ºC, po kilka minut z każdej strony. Staraj się cały czas utrzymywać podobną temperaturę. Gdy będzie zbyt wysoka, pączki zbyt szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku pozostając będą surowe. Po usmażeniu odkładaj pączki na bibułkę do odsączenia. 
Przed podaniem posyp grubym cukrem i cynamonem.


                Smacznego;)

1 komentarz

  1. Wyglądają jak donaty. Może to być bezglutenowa wersja dunkin donats :)

    OdpowiedzUsuń