Tłusty czwartek już tuż, tuż. A jak mówi jeden z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka - w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Lepiej nie ryzykować i zjeść pączka.... na przykład graffę - neapolitańskiego pączka w kształcie oponki. Niegdyś ciastko biedoty. Niby smakuje jak polski pączek, ale jednak trochę inaczej. Wszystko za sprawą gotowanych ziemniaków, dzięki którym jest bardziej puszysty i dłużej świeży. Mimo to, graffa to tłusty i kaloryczny przysmak, który jest na dodatek obtaczany w cukrze. Najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepły.
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki bezglutenowej
- 250 g ziemniaków ugotowanych - wystudzonych i rozgniecionych
- 3 jajka
- 60 g cukru
- 60 g masła
- 60 g mleka
- 10 g świeżych drożdży
- skórka otarta z 1 cytryny
- tuszcz do smażenia
- gruby cukier do posypania pączków
- cynamon
KROK 1:
Najpierw przygotuj zaczyn. Drożdże rozetrzyj z 2 łyżkami cukru. Dodaj letnie (nie gorące!) mleko i 4 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, tak żeby nie było grudek. Przykryj miseczkę ściereczkę i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut.
KROK 2:
Wsyp mąkę do miski, dodaj cukier, sól, rozgniecione ziemniaki oraz zaczyn drożdżowy. Wymieszaj! Następnie dodaj jajka i znowu wymieszaj. Zacznij zagniatać ciasto ręką lub mikserem - hakiem do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto będzie już gładkie dodaj roztopione masło i skórkę cytrynową.
KROK 3:
Odstaw ciasto na 10 minut, tak żeby trochę odpoczeło. Po tym czasie wyłóż je na stolnicę oprószoną mąką i chwilę powygniataj, tak żeby pozbyć się pęcherzy powietrza.
KROK 4:
Rozwałkuj ciasto na grubość około 1,5cm. Szklanką wykrawaj pączki. Na środku każdego z nich wykruj otwór - najwygodniej za pomocą mniejszego kieliszka.
KROK 5:
Po zrobieniu wszystkich pączków, przykryj je ściereczką i zostaw na około 2 godziny do wyrośnięcia.
KROK 6:
Po wyrośnieciu smaż pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 170ºC, po kilka minut z każdej strony. Staraj się cały czas utrzymywać podobną temperaturę. Gdy będzie zbyt wysoka, pączki zbyt szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku pozostając będą surowe. Po usmażeniu odkładaj pączki na bibułkę do odsączenia.
Przed podaniem posyp grubym cukrem i cynamonem.
Smacznego;)
Wyglądają jak donaty. Może to być bezglutenowa wersja dunkin donats :)
OdpowiedzUsuń