Makowe muffinki z fistaszkami

poniedziałek, 4 stycznia 2016
data:post.title
Mini makowce w papilotkach... najlepsze z domowej masy makowej!

Makowe muffinki z fistaszkami


          SKŁADNIKI NA 20 BABECZEK: 
  • 150 g masła orzechowego 
  • 4 jajka 
  • 500 g masy makowej (najlepiej z domowego przepisu*) 
  • 1 jabłko stare na tarce na dużych oczkach 
  • odrobina ekstraktu migdałowego 
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 

         POLEWA CZEKOLADOWA: 
  • 20 g masła 
  • 80 g mlecznej czekolady 
  • fistaszki do dekoracji 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

KROK1:
Mikserem zmiksuj masło orzechowe. Cały czas miksując, dodaj jajka - jedno po drugim. Powinnaś uzyskać masę o luźnej konsystencji. Dodaj pozostałe składniki: masę makową, starte jabłko, proszek do pieczenia i ekstrakt migdałowy. 

KROK 2: 
Gotową masę przelej do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Papilotki powinny być wypełnione prawie do pełna. Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut/ do suchego patyczka. Po tym czasie, wyjmij muffinki z piekarnika, wystudź i udekoruj polewą czekoladową. 

KROK 3:
Masło i mleczną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą polewą polej babeczki i udekoruj orzeszkami.

              Smacznego ;)

Makowe muffinki z fistaszkami
Makowe muffinki z fistaszkami
Makowe muffinki z fistaszkami
* masa makowa wg przepisu z bloga mojewypieki 
** przepis z bloga moje wypieki 


4 komentarze