Przepyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne ciasto. Niby piernik, czarujący nas zapachem korzennych przypraw ale bez miodu a za to z dużą ilość marchewki jak w najlepszym marchewkowym cieście. W każdym razie, słodki, zdrowy i oczywiście bezglutenowy - na bazie orzechów laskowych doprawionych goryczką mąki gryczanej. Piernik nie jest bardzo słodki, ale za to bardzo mięciutki ;)
PIERNIK MARCHEWKOWY:
- 250 g łuskanych orzechów laskowych
- 300 g startej marchewki
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 4 łyżki mąki gryczanej
- 8 łyżek mąki jaglanej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 100 g cukru brązowego
LUKIER CYTRYNOWY:
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki ciepłej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- otarta skórka z cytryny do dekoracji
KROK 1:
Obierz i starkuj marchewkę. Zmiel orzechy. Mąką gryczaną wymieszaj z mąką jaglaną. Dodaj proszek do pieczenia i przyprawę piernikową.
KROK 2:
W misce połącz ze sobą zmielone orzechy, starkowaną marchewkę oraz mąkę z przyprawami.
KROK 3:
Oddziel białka od żółtek. Żółtka ubij z cukrem a następnie dodaj je do pozostałych składników. Dokładnie wymieszaj.
KROK 4:
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Dodaj ją stopniowo do ciasta i delikatnie wymieszaj.
KROK 5:
Przelej ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy. Następnie wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz przez przez około 45 minut.
KROK 6:
Wystudzone ciasto udekoruj lukrem. Składniki na lukier rozetrzyj w naczyniu grzbietem łyżki i posmaruj nim gotowy piernik.
Piernik doskonały , polecam wszystkim bezglutkom.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo ;)
UsuńBardzo profesjonalne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńStaram się jak mogę, aby wypieki prezentowały się jak najlepiej ;)
Usuń