Bezglutenowa tarta cytrynowa

czwartek, 15 grudnia 2016
data:post.title
Na osłodę tego zimowego dnia, w sam raz do kawy czy herbaty proponuje tartę cytrynową - pyszne kruche ciasto ze słodko-kwaśnym cytrynowym musem.

          SPÓD BEZGLUTENOWY:
  • 100 g mąki migdałowej 
  • 100 g mąki ryżowej 
  • 100 g skrobii kukurydzianej 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 85g masła 
  • 10 łyżeczek wody (może być wiecej)

          MUS CYTRYNOWY:
  • 150 g cukru 
  • 200 g śmietany kremówki 
  • 100 ml mleka 
  • 40 g skrobii kukurydzianej 
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn (100 ml)


KROK 1:
Wsyp do miski obie mąki i skrobię. Dodaj sól, a następnie schłodzone masło (pokrojone w kostkę). Zacznij wyrabić ciasto. W międzyczasie, łyżka po łyżce dodawaj lodowatą wodę. Jeszcze raz energicznie wyrób ciasto i uformuj z niego kulę. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny. 

KROK 2:
Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki. Odczekaj jakieś 15 minut, a następnie wyłóż nim wcześniej wysmarowaną masłem formę. Pamiętaj, aby dokładnie przycisnąć ciasto do formy! Ponakłuwaj spód widelcem. Na tak przygotowane ciasto wyłóż papier do pieczenia, a następnie obciąż je kulkami ceramicznymi, albo fasolą lub ryżem. Piecz spód przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie, usuń papier z obciążeniem i piecz przez kolejne 10-15 minut, aż do lekkiego zbrązowienia spodu. 

KROK 3:
Przygotuj krem cytrynowy. W miseczce (mikserze) utrzyj skrobię kukurdzianą z sokiem z cytryn, tylko tak, żeby nie było grudek!

KROK 4:
Do garnuszka wlej mleko i śmietanę. Dodaj cukier i wcześniej utartą skrobię z sokiem. Podgrzewaj to wszystko na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Przy pierwszych oznakach wrzenia, zdejmij garnuszek z ognia. Odstaw na bok. 

KROK 5:
Na wstępnie upieczoną tartę, przełóż krem cytrynowy. Piecz przez kolejne 15-20 minut, aż wierzch tarty się zetnie. Ostudź i wstaw do lodówki na parę godzin. Udekoruj według własnego uznania.


                Smacznego;)




Prześlij komentarz