Na osłodę tego zimowego dnia, w sam raz do kawy czy herbaty proponuje tartę cytrynową - pyszne kruche ciasto ze słodko-kwaśnym cytrynowym musem.
SPÓD BEZGLUTENOWY:
- 100 g mąki migdałowej
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g skrobii kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki soli
- 85g masła
- 10 łyżeczek wody (może być wiecej)
- 150 g cukru
- 200 g śmietany kremówki
- 100 ml mleka
- 40 g skrobii kukurydzianej
- sok wyciśnięty z 2 cytryn (100 ml)
KROK 1:
Wsyp do miski obie mąki i skrobię. Dodaj sól, a następnie schłodzone masło (pokrojone w kostkę). Zacznij wyrabić ciasto. W międzyczasie, łyżka po łyżce dodawaj lodowatą wodę. Jeszcze raz energicznie wyrób ciasto i uformuj z niego kulę. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
KROK 2:
Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki. Odczekaj jakieś 15 minut, a następnie wyłóż nim wcześniej wysmarowaną masłem formę. Pamiętaj, aby dokładnie przycisnąć ciasto do formy! Ponakłuwaj spód widelcem. Na tak przygotowane ciasto wyłóż papier do pieczenia, a następnie obciąż je kulkami ceramicznymi, albo fasolą lub ryżem. Piecz spód przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie, usuń papier z obciążeniem i piecz przez kolejne 10-15 minut, aż do lekkiego zbrązowienia spodu.
KROK 3:
Przygotuj krem cytrynowy. W miseczce (mikserze) utrzyj skrobię kukurdzianą z sokiem z cytryn, tylko tak, żeby nie było grudek!
KROK 4:
Do garnuszka wlej mleko i śmietanę. Dodaj cukier i wcześniej utartą skrobię z sokiem. Podgrzewaj to wszystko na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Przy pierwszych oznakach wrzenia, zdejmij garnuszek z ognia. Odstaw na bok.
KROK 5:
Na wstępnie upieczoną tartę, przełóż krem cytrynowy. Piecz przez kolejne 15-20 minut, aż wierzch tarty się zetnie. Ostudź i wstaw do lodówki na parę godzin. Udekoruj według własnego uznania.
Prześlij komentarz