Sezon na marchewkę jest zawsze, ale ciasto to najlepiej się sprawdza pod chłodnych jesiennych wieczorów. Ciasto pachnie pomarańczami i mieszanką przypraw korzennych, tak jakby trochę piernikiem…dlatego świetnie sprawdzi sie również jako ciasto bożonarodzeniowe. A jego niewatpliwą zaletą, oczywiście oprócz smaku, jest łatwnośc przygotowania - mieszasz suche składniki z mokrymi, a nastepnie dodajesz marchewkę, orzechy i suszone owoce.
Nie zapominajmy tez, że marchewka leczy, upiększa a nawet odmładza. Dostarcza organizmowi miedzi, żelaza, magnezu i manganu. Jest bogata w wapń, potas i witaminy: B1, B2, C i E. Zawiera dużo karotenu, który nie tylko chroni przed drobnoustrojami ale również wykazuje działanie przeciwutleniające. Wpływa korzystnie na wzrok i układ odpornościowy.
SUCHE SKŁADNIKI:
- 100 g mąki migdałowej
- 100 g mąki kukrydzianej
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki gryczanej
- 1 łyżeczka proszku
- 4 łyżeczki przypraw korzennych
- 70 g posiekanych orzechów włoskich
- 50 g żurawiny
MOKRE SKŁADNIKI:
- 100 g masła
- 3 łyżki mleka
- 300 g startej na średnich oczkach marchewki
- 3 banany
KREM Z SERKA:
- 300 g serka philadelphia lub podobnego
- 90 g masła
- 150 g cukru
- otarta skórka z 1 pomarańczy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
KROK 1:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a formę wysmaruj masłem.
KROK 2:
W misce wymieszaj suche składniki: mąkę migdałową, mąkę kukurydzianą, maką ryżową, mąkę gryczaną, proszek do pieczenia oraz przyprawy korzenne.
KROK 3:
W misie miksera umieść masło, mleko i banany. Zmiksuj na gładką masę a następnie wymieszaj z suchymi składnikami. Na koniec dodaj startą marchewkę, posiekane orzechy włoskie i żurawinę. Dobrze wszystko wymieszaj, najlepiej łyżką.
KROK 4:
Wyłóż ciasto do wcześniej przygotowanej foremki. Wyrównaj wierzch. Piecz przez około 50-60 min, do tzn. suchego patyczka. Wystudź ciasto w formie. Gdy ciasto będzie już wystudzone, możesz udekorować je kremem z serka.
KROK 5:
Masło i cukier utrzyj na puszystą, jasną masę. Dodaj serek kremowy. Pamiętaj, aby cały czas ucierać.
KROK 6:
Rozsmaruj krem na wystudzonym cieście i udekoruj skórką z cytryny.
Wygląda bardzo smacznie! ;-)
OdpowiedzUsuńmarchewka, marchewka - to jest dobre :):)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i zapraszam do pieczenia ;)
OdpowiedzUsuń