Klasyczne ciasto marchewkowe

środa, 2 grudnia 2015
data:post.title

Sezon na marchewkę jest zawsze, ale ciasto to najlepiej się sprawdza pod chłodnych jesiennych wieczorów. Ciasto pachnie pomarańczami i mieszanką przypraw korzennych, tak jakby trochę piernikiem…dlatego świetnie sprawdzi sie również jako ciasto bożonarodzeniowe. A jego niewatpliwą zaletą, oczywiście oprócz smaku, jest łatwnośc przygotowania - mieszasz suche składniki z mokrymi, a nastepnie dodajesz marchewkę, orzechy i suszone owoce. 

Nie zapominajmy tez, że marchewka leczy, upiększa a nawet odmładza. Dostarcza organizmowi miedzi, żelaza, magnezu i manganu. Jest bogata w wapń, potas i witaminy: B1, B2, C i E. Zawiera dużo karotenu, który nie tylko chroni przed drobnoustrojami ale również wykazuje działanie przeciwutleniające. Wpływa korzystnie na wzrok i układ odpornościowy.

Bezglutenowe ciasto marchewkowe

          SUCHE SKŁADNIKI:
  • 100 g mąki migdałowej 
  • 100 g mąki kukrydzianej 
  • 100 g mąki ryżowej 
  • 50 g mąki gryczanej 
  • 1 łyżeczka proszku 
  • 4 łyżeczki przypraw korzennych 
  • 70 g posiekanych orzechów włoskich 
  • 50 g żurawiny 

          MOKRE SKŁADNIKI:
  • 100 g masła 
  • 3 łyżki mleka 
  • 300 g startej na średnich oczkach marchewki 
  • 3 banany 

         KREM Z SERKA:
  • 300 g serka philadelphia lub podobnego 
  • 90 g masła 
  • 150 g cukru 
  • otarta skórka z 1 pomarańczy 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

KROK 1:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a formę wysmaruj masłem.

KROK 2:
W misce wymieszaj suche składniki: mąkę migdałową, mąkę kukurydzianą, maką ryżową, mąkę gryczaną, proszek do pieczenia oraz przyprawy korzenne. 

KROK 3:
W misie miksera umieść masło, mleko i banany. Zmiksuj na gładką masę a następnie wymieszaj z suchymi składnikami. Na koniec dodaj startą marchewkę, posiekane orzechy włoskie i żurawinę. Dobrze wszystko wymieszaj, najlepiej łyżką. 

KROK 4:
Wyłóż ciasto do wcześniej przygotowanej foremki. Wyrównaj wierzch. Piecz przez około 50-60 min, do tzn. suchego patyczka. Wystudź ciasto w formie. Gdy ciasto będzie już wystudzone, możesz udekorować je kremem z serka. 

KROK 5:
Masło i cukier utrzyj na puszystą, jasną masę. Dodaj serek kremowy. Pamiętaj, aby cały czas ucierać.

KROK 6: 
Rozsmaruj krem na wystudzonym cieście i udekoruj skórką z cytryny. 


           Smacznego ;)

Bezglutenowe ciasto marchewkowe
Bezglutenowe ciasto marchewkowe
Bezglutenowe ciasto marchewkowe
Bezglutenowe ciasto marchewkowe


Jesienne słodkości!

3 komentarze

  1. Wygląda bardzo smacznie! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. marchewka, marchewka - to jest dobre :):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się cieszę i zapraszam do pieczenia ;)

    OdpowiedzUsuń