Hummus z zielonego groszku

wtorek, 24 listopada 2015
data:post.title
Z czym zjeść kanapkę? Nie jednemu to pytanie spędza sen z powiek... a ja wam powiem że opcji jest co najmniej sto, ale dzisiaj polecam hummus z groszku - hummus gdzie zamiast ciecierzycy głównym składnikiem jest groszek zielony! 



          GROSZKOWY HUMMUS:
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pokrojona mała zielona papryczka
  • 1 awokado
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta soli i pieprzu

KROK 1:
Przygotuj składniki: obierz awokado i czosnek; odsącz groszek; wyciśnij sok z cytryny i pokrój papryczkę na kawałki.

KROK 2:
Wszystkie składniki zmiksuj przy pomocy blendera na gładką masę. Dopraw do smaku.

KROK 3:
Gotową pastą posmaruj ulubione pieczywo.


             Smacznego ;)

Hummus z zielonego groszku
Hummus z zielonego groszku
Hummus z zielonego groszku



Kuchnia wegetariańska i wegańska

4 komentarze

  1. świetny pomysł na wykorzystanie zielonego groszku, a taka pasta to idealnie nadaje się nie tylko do przekąsek, ale również jako dodatek do dania głównego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie bardzo uniwersalna pasta ;)

      Usuń
  2. Super pomysł. Z czego jeszcze można zrobić hummus ???/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chcemy zrobić hummus bez cieciorki, zamiast niej możemy użyć na przykład bobu albo fasoli. Możemy też poeksperymentować z tradycyjnym przepisem z cieciorki i dodać różne składniki, takie jak burak, awokado czy na przykład dynię

      Usuń