Z czym zjeść kanapkę? Nie jednemu to pytanie spędza sen z powiek... a ja wam powiem że opcji jest co najmniej sto, ale dzisiaj polecam hummus z groszku - hummus gdzie zamiast ciecierzycy głównym składnikiem jest groszek zielony!
GROSZKOWY HUMMUS:
- 1 puszka zielonego groszku
- 2 ząbki czosnku
- 1 pokrojona mała zielona papryczka
- 1 awokado
- sok z połowy cytryny
- szczypta soli i pieprzu
KROK 1:
Przygotuj składniki: obierz awokado i czosnek; odsącz groszek; wyciśnij sok z cytryny i pokrój papryczkę na kawałki.
KROK 2:
Wszystkie składniki zmiksuj przy pomocy blendera na gładką masę. Dopraw do smaku.
KROK 3:
Gotową pastą posmaruj ulubione pieczywo.
świetny pomysł na wykorzystanie zielonego groszku, a taka pasta to idealnie nadaje się nie tylko do przekąsek, ale również jako dodatek do dania głównego!
OdpowiedzUsuńdokładnie bardzo uniwersalna pasta ;)
UsuńSuper pomysł. Z czego jeszcze można zrobić hummus ???/
OdpowiedzUsuńJeśli chcemy zrobić hummus bez cieciorki, zamiast niej możemy użyć na przykład bobu albo fasoli. Możemy też poeksperymentować z tradycyjnym przepisem z cieciorki i dodać różne składniki, takie jak burak, awokado czy na przykład dynię
Usuń