Gruszka i serek brie to jakby dwa zupełnie inne światy a jednak pasują do siebie idealnie. Jak jeszcze dodać do tego deligatne migdałowo-ryżowe ciasto smakują bosko! Takie połączenie świetnie sprawdzi się w każdej roli... i na deser dla nielubiących słodkości i na kolację dla nielubiących nudy! Dla każdego coś miłego, zwłaszcza że sezon na gruszki trwa cały rok ;)
BEZGLUTENOWA TARTA:
- 100 g mąki migdałowej
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g skrobii kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki soli
- 85g masła
- 10 łyżeczek wody (może być wiecej)
NADZIENIE:
- 200 g serka brie
- 4 gruszki
- 50 g brązowego cukru
- 2 łyżki gruszkowego brandy
KROK 1:
Wsyp do miski mąkę migdałową, mąkę ryżową i skrobię kukrydzianą. Dodaj 1/2 łyżeczki soli. Schłodzone masło pokrój w kostkę i dodaj do miski. Zacznij wyrabiać ciasto. W międzyczasie stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj lodowatą wodę. Jeszcze raz energicznie wyrób ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
KROK 2:
Nasmaruj formę do tarty masłem - spód i boki. Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki. Odczekaj jakieś 15 minut a następnie wyłóż ciastem przygotowaną formę. Pamiętaj, aby dokładnie przycisnąć ciasto do formy. Nakłuj spód widelcem a następnie obciąż ciasto fasolą, grochem albo kuleczkami ceramicznymi. Piecz spód przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
KROK 3:
W czasie kiedy tarta się piecze, przygotuj nadzienie. Pokrój serek brie na małe kawałeczki a gruszki na cienkie plasterki.
KROK 4:
Wyjmij podpieczony spód z piekarnika, ułóż na nim kawałeczki serka - tak aby cały spód był nimi dokładnie pokryty. Następnie ułóż na wierzchu plasterki gruszkek - tak aby zachodziły na siebie.
KROK 5:
Wymieszaj w misce brązowy cukier i brandy gruszkowe. Tak przygotowaną mieszanką polej wierzch tarty.
KROK 6:
Wstaw ciasto do piekarnika i piecz w temeraturze 180 stopni przez około 30-40 minut, aż serek się roztopi a ciasto zarumieni na złoty kolor. Po upieczeniu, pozstaw ciasto w formie przez 10 minut.
Prześlij komentarz