Bezglutenowy piernik marchewkowy z lukrem cytrynowym

wtorek, 29 grudnia 2015
data:post.title
Przepyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne ciasto. Niby piernik, czarujący nas zapachem korzennych przypraw ale bez miodu a za to z dużą ilość marchewki jak w najlepszym marchewkowym cieście. W każdym razie, słodki, zdrowy i oczywiście bezglutenowy - na bazie orzechów laskowych doprawionych goryczką mąki gryczanej. Piernik nie jest bardzo słodki, ale za to bardzo mięciutki ;)

Piernik marchewkowy z lukrem cytrynowym

         PIERNIK MARCHEWKOWY:

  • 250 g łuskanych orzechów laskowych 
  • 300 g startej marchewki 
  • 2 łyżki przyprawy do piernika 
  • 4 łyżki mąki gryczanej 
  • 8 łyżek mąki jaglanej 
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 
  • 4 jajka 
  • 100 g cukru brązowego

          LUKIER CYTRYNOWY:
  • 150 g cukru pudru 
  • 2 łyżki ciepłej wody 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • otarta skórka z cytryny do dekoracji 


KROK 1:
Obierz i starkuj marchewkę. Zmiel orzechy. Mąką gryczaną wymieszaj z mąką jaglaną. Dodaj proszek do pieczenia i przyprawę piernikową. 

KROK 2:
W misce połącz ze sobą zmielone orzechy, starkowaną marchewkę oraz mąkę z przyprawami. 

KROK 3:
Oddziel białka od żółtek. Żółtka ubij z cukrem a następnie dodaj je do pozostałych składników. Dokładnie wymieszaj. 

KROK 4:
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Dodaj ją stopniowo do ciasta i delikatnie wymieszaj. 

KROK 5:
Przelej ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy. Następnie wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz przez przez około 45 minut. 

KROK 6:
Wystudzone ciasto udekoruj lukrem. Składniki na lukier rozetrzyj w naczyniu grzbietem łyżki i posmaruj nim gotowy piernik.


             Smacznego ;)

Piernik marchewkowy z lukrem cytrynowym
Piernik marchewkowy z lukrem cytrynowym
Piernik marchewkowy z lukrem cytrynowym
Piernik marchewkowy z lukrem cytrynowym

Świąteczne słodkości! 2015

4 komentarze

  1. Piernik doskonały , polecam wszystkim bezglutkom.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo profesjonalne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się jak mogę, aby wypieki prezentowały się jak najlepiej ;)

      Usuń