Muffinki jabłkowe z cynamonem

niedziela, 29 marca 2015
data:post.title
Bardzo prosty a w dodatku ekspresowy przepis na niezwykłe muffiny jabłkowe z cynamonem. Czemu są niezwykłe? Bo są bez glutenu, bez laktozy i nawet bez cukru. Długo się zastanawiałam, czym zastąpić biały cukier by nadal było słodko ale jednocześnie zdrowo. Aż w końcu wymyśliłam daktyle, gdyż są one nie tylko źródłem cukru lecz również wielu witamin i minerałów.

Muffinki jabłkowe z cynamonem

         SUCHE SKŁADNIKI:
  • 250g mąki ryżowej 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

         MOKRE SKŁADNIKI:

  • 3 łyżki oliwy 
  • 3 jajka 

          DODATKOWO:
  • 10 daktyli 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 starte jabłko

KROK 1:
Daktyle zalej gorącą wodą, najlepiej wrzątkiem. Odstaw na około 15 minut a potem  zblenduj je na gładką paste. Pozostaw do ostygnięcia.

KROK 2:
Przesiej mąkę. Wymieszaj ją z pozostałymi suchymi składnikami.

KROK 3:
W oddzielnej miseczce wymieszaj mokre składniki.

KROK 4:
Wymieszaj razem suche i mokre składniki. Dodaj paste z daktyli, cynamon i starkowane jabłkowe.

KROK 5:
Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Nałóż do nich ciasta.

KROK 6:
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20minut. Wystudź na kratce.



Smacznego ;)

Muffinki jabłkowe z cynamonem

3 komentarze