Bardzo prosty a w dodatku ekspresowy przepis na niezwykłe muffiny jabłkowe z cynamonem. Czemu są niezwykłe? Bo są bez glutenu, bez laktozy i nawet bez cukru. Długo się zastanawiałam, czym zastąpić biały cukier by nadal było słodko ale jednocześnie zdrowo. Aż w końcu wymyśliłam daktyle, gdyż są one nie tylko źródłem cukru lecz również wielu witamin i minerałów.

SUCHE SKŁADNIKI:
- 250g mąki ryżowej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
MOKRE SKŁADNIKI:
- 3 łyżki oliwy
- 3 jajka
DODATKOWO:
KROK 1:
Daktyle zalej gorącą wodą, najlepiej wrzątkiem. Odstaw na około 15 minut a potem zblenduj je na gładką paste. Pozostaw do ostygnięcia.
KROK 2:
Przesiej mąkę. Wymieszaj ją z pozostałymi suchymi składnikami.
KROK 3:
W oddzielnej miseczce wymieszaj mokre składniki.
KROK 4:
Wymieszaj razem suche i mokre składniki. Dodaj paste z daktyli, cynamon i starkowane jabłkowe.
KROK 5:
Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Nałóż do nich ciasta.
KROK 6:
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20minut. Wystudź na kratce.
- 10 daktyli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 starte jabłko
Daktyle zalej gorącą wodą, najlepiej wrzątkiem. Odstaw na około 15 minut a potem zblenduj je na gładką paste. Pozostaw do ostygnięcia.
KROK 2:
Przesiej mąkę. Wymieszaj ją z pozostałymi suchymi składnikami.
KROK 3:
W oddzielnej miseczce wymieszaj mokre składniki.
KROK 4:
Wymieszaj razem suche i mokre składniki. Dodaj paste z daktyli, cynamon i starkowane jabłkowe.
KROK 5:
Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Nałóż do nich ciasta.
KROK 6:
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20minut. Wystudź na kratce.
pyszne :)
OdpowiedzUsuńMożna sięgnąć po drugi bez wyrzutów sumienia :)
OdpowiedzUsuńdokładnie, zero cukru zero grzechu ;)
OdpowiedzUsuń