Kiedy zamawiałam w barze pierwszą colę z rumem znaną pod nazwą Cuba Libre, nie rozumiałam co tak naprawdę oznacza to wyrażenie. Wydawało mi się, że chodzi o przyszłość wyspy uciemiężonej rządami socjalistycznego rządu. Myślałam, że jest to hasło opozycji, którym posługuje się cały świat i które na Kubie prawdopodobnie będzie zakazane. Okazało się, że jest odwrotnie. Cuba Libre powstała właśnie dzięki kubańskiej rewolucji z 1958 roku. Wtedy wyspa została ostatecznie oswobodzona spod wpływu obcych państw, które w bardziej lub mniej otwarty sposób sprawowały nad nią władzę. "Wolna Kuba" to jest właśnie ta, którą od kilkudziesięciu lat rządzi Fidel Castro. Wolna, bo niezależna. Tak wolna, jak była pięć tysięcy lat temu, gdy przybyli na nią pierwsi ludzie z plemienia Sibonej.
Beata Pawlikowska, Blondynka na Kubie
Czekoladowa babeczka przyprawiona odrobioną rumu, udekorowana kremem rumowym i plasterkiem limonki jest swoistem hołdem tego napoju.
BEZGLUTENOWE MUFFINKI
- 240 g mąki ryżowej
- 110 g masła
- 140 g cukru
- 125 ml coca coli (klasycznej)
- 60 ml ciemnego rumu
- 2 jajka
- 2 łyżeczki niesłodzonego kakao
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki przyprawy korzennej
- skórka i sok z połowy limonki
KREM MAŚLANY
- 100 g masła
- 200 g cukru pudru
- 10 ml rumu
- 10 ml mleka
- 1 łyżeczka skórki z limonki
- 6 plasterków limonki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
KROK 1:
Rozpuść masło w garnuszku. Dodaj coca colę, kakao, rum i masło. Cały czas podgrzewaj na wolnym ogniu. Doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
KROK 2:
W miseczce ubij jajka. Wymieszaj je z wystudzoną mieszanką kakao-coca cola-masło-rum. Dodaj sok i skórkę z limonki.
KROK 3:
Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Wymieszaj z płynnymi składnikami.
KROK 4:
Formę do muffin wyłóż papilotkami. Nałóż do nich ciasta, mniej więcej do 3/4 wysokości papilotki. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmij i wystudź na kratce.

KROK 5:
Wszystkie składniki utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę – około 5 minut. Jeśli masa będzie za rzadka, dodaj więcej cukru pudru. A jeśli będzie za gęsta, rozcieńcz ją mlekiem.
KROK 6:
Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Wedle uznania wyciśnij krem na babeczki. Na wierzch każdej babeczki połóż pół plasterka limonki.
PRZECHOWUJ W LODÓWCE!!!
Prześlij komentarz