Deszczowa tarta bezglutenowa z kiwi

niedziela, 22 marca 2015
data:post.title
Tarta z kiwi to idealna propozycja na taki dzień jak dzisiaj, chłodny i deszczowy. Już od samego patrzenia na tartę, humor się nam poprawi - w końcu zielony to kolor odstresowujący i relaksujący. A jak już ją zjemy, to w ogóle dostaniemy zastrzyk witamin. Kiwi to istna bomba witaminowa - zapobiega przeziębieniu i grypie, a dzięki zawartości serotoniny czyli hormonu szczęścia wykazuje działanie antydepresyjne.

Bezglutenowa tarta z kiwi

          KRUCHY SPÓD BEZGLUTENOWY:
  • 150 g mąki ryżowej 
  • 100 g mąki migdałowej (mielonych migdałów) 
  • 70 g mąki ziemniaczanej 
  • 110 g masła 
  • 40 g cukru pudru

          KREM:

  • 200 ml mleka 
  • 25 g skrobii kukurydzianej 
  • 3 żółtka 
  • 50 g cukru pudru 
  • 200 ml śmietany 
  • 6 kiwi

KROK 1:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieć ręcznie lub zmiksuj malakserem. Osobiście polecam ręczne wyrabianie, ciasto jest wtedy delikatniejsze w smaku. Następnie owiń ciasto folią spożywczą i schłodź w lodówce przez około godzinę.

KROK 2:
Wysmaruj masłem formę na tartę. Wyjmij ciasto z lodówki, umieść je między dwoma warstwami folii spożywczej i rozwałkuj na grubość około 3 cm. Następnie, zdejmij z ciasta górną warstwę folii, obróć je do góry nogami i ostrożnie wyłóż nim formę. Delikatnie przyciśnij ciasto do krawędzi formy, jeżeli zwisa poza formę opuszkami palców usuń jego nadmiar. Dopiero teraz możesz zabrać z ciasta drugą warstwę folii. Na wierzch połóż papier do pieczenia a następnie obciąż go kulkami ceramicznym. Jeśli akurat nie masz kulek, może użyć ryżu lub fasoli. 

KROK 3:
Rozgrzej piekarnik. Wstaw do niego ciasto i piecz przez około 20 min w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie usuń papier wraz z obciążeniem i piecz przez kolejne 10 minut/do zarumienienia spodu. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

KROK 4:
Czekając aż ciasto przestygnie, przygotuj krem. Do garnuszka wlej mleko, dodaj ekstrakt z wanilii, skrobię kukurydzianą i 25g cukru pudru. Podgrzewaj na wolnym ogniu przez około 1-2 minuty, cały czas mieszając. Odstaw na bok. 

KROK 5:

Ubij żółtka z resztą cukru na jasną, kremową masę. Powolutku, cały czas ubijając, dodawaj gorącą masę mleczną. Gdy krem będzie miała jednolitą konsystencję, ponownie go podgrzej, tym razem przez około 2-4 minuty. Nie doprowadzaj do wrzenia! Cały czas energicznie mieszaj aż do zgęstnienia. 

KROK 6:

Gładki, gęsty krem przełóż do miseczki i szczelnie przykryj przezroczystą folią. Folia powinna dotykać kremu, aby na jego powierzchni nie utworzyła się mało apetyczna skórka.

KROK 7:
Ubij śmietanę na sztywno. Następnie wymieszaj ją ze schłodzonym kremem. Na wystudzoną tartę przełoż krem, a następnie udekoruj ją plasterkami kiwi.
PRZECHOWUJ W LODÓWCE!


Smacznego ;)

Bezglutenowa tarta z kiwi
Bezglutenowa tarta z kiwi

2 komentarze