To najszybszy przepis na najbardziej orzechowe ciasteczka pod słońcem. Bez żadnej mąki, z samych orzechów! Miękkie w środku, z wierzchu chrupiące! Po prostu przeorzechowe!
SKŁADNIKI NA 22 CIASTECZKA:
- 300 g masła orzechowego
- 80 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka - moje były dosyć małe
- 50 g drobinek czekoladowych albo pokruszonej czekolady
KROK 1:
Masło orzechowe, cukier, sodę i jajka zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj czekoladę i delikatnie zmiksuj ponownie.
KROK 2:
Z ciasta uformuj kulki niewielkiej wielkości, lekko spłaszcz je dłonią i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczeniem.
KROK 3: Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, aż ciasteczka się zarumienią. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na blaszce do ostygnięcia przez około 10 minut. Nie próbuj od razu przekładać ich na kratkę bo się pokruszą. Ciasteczka zaraz po upieczeniu będą bardzo miękkie i kruche.
Z ciasta uformuj kulki niewielkiej wielkości, lekko spłaszcz je dłonią i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczeniem.
KROK 3: Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, aż ciasteczka się zarumienią. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na blaszce do ostygnięcia przez około 10 minut. Nie próbuj od razu przekładać ich na kratkę bo się pokruszą. Ciasteczka zaraz po upieczeniu będą bardzo miękkie i kruche.
Jak głosi legenda ciasteczka można przechowywać do tygodnia w szczelnym pojemniku.
świetne :) zastępuję cukier i jutro robie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
a czym będziesz zastępować cukier?
UsuńSuper przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękuje ;)
UsuńBardzo ładne. Spróbuje upiec:)
OdpowiedzUsuńZapraszam ;)
UsuńWspaniały przepis, może nawet uda mi się upiec ciateczka
OdpowiedzUsuńz pewnością to bardzo prosty przepis ;)
Usuń