Jesień w pełni! A jak jesień to i sezon na dynię, czyli idealny czas na przepyszny sernik dyniowo-krówkowy. Jest kremowy i aksamitny, pysznie pachnący, słodki w środku i cudownie złocisty na zewnątrz - a to wszystko zasługa dyni i szczypty cynamonu. Jednym słowem – sernik – bajka! Koniecznie musicie wypróbować!
SPÓD OWSIANY:
- 250 g płatków owsianych
- 100 g masła, rozpuszczonego
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
MASA SEROWA:
- 400 g twarogu, zmielonego dwukrotnie
- 250 g serka mascarpone
- 4 jajka
- 100 g cukru do wypieków
- 450 g puree z dyni*
- 200 g masy kajmakowej/krówkowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
KROK 1:
Płatki owsiane zmiel jak najdrobniej. Dodaj pozostałe składmiki i wymieszaj. Masę przełóż do tortownicy i wyrównaj wierzch. Następnie odstaw do lodówki, do zastygnięcia.
KROK 2:
W międzyczasie, przygotuj masę serową. W misie miksera umieść wszystkie składniki i zmiksuj na gładką masę.
*Pamiętaj żeby nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia się składników! W innym przypadku sernik za mocno się napowietrzy, czyli szybko urośnie i tak samo szybko opadnie!
KROK 3:
Masę serową przelej na wcześniej przygotowany spód. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 50 minut w temperaturze 160 stopni. Powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patycznikiem.
*Najlepiej piec sernik w kąpieli wodnej - dzięki temu sernik nie opadnie, nie popęka, nie będzie będzie przesuszony a będzie za to aksamitny i kremowy!
KROK 4:
Wyjmij sernik z piekarnika. Wystudźgo, a następnie włóż go do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
KROK 5:
Przed podaniem oprósz cynamonem.
Smacznego;)
* puree z dyni wg przepisu z bloga mojewypieki
** na podstawie przepisu z bloga mojewypieki
** na podstawie przepisu z bloga mojewypieki
Pycha! Piekłam podobny jakiś czas temu:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Kocham takie desery. Zapisuję przepis. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/