Sernik dyniowo-krówkowy

środa, 23 listopada 2016
data:post.title
Jesień w pełni! A jak jesień to i sezon na dynię, czyli idealny czas na przepyszny sernik dyniowo-krówkowy. Jest kremowy i aksamitny, pysznie pachnący, słodki w środku i cudownie złocisty na zewnątrz - a to wszystko zasługa dyni i szczypty cynamonu. Jednym słowem – sernik – bajka! Koniecznie musicie wypróbować!

        SPÓD OWSIANY:
  • 250 g płatków owsianych
  • 100 g masła, rozpuszczonego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

          MASA SEROWA:
  • 400 g twarogu, zmielonego dwukrotnie
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 100 g cukru do wypieków
  • 450 g puree z dyni*
  • 200 g masy kajmakowej/krówkowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

KROK 1:
Płatki owsiane zmiel jak najdrobniej. Dodaj pozostałe składmiki i wymieszaj. Masę przełóż do tortownicy i wyrównaj wierzch. Następnie odstaw do lodówki, do zastygnięcia.

KROK 2:
W międzyczasie, przygotuj masę serową. W misie miksera umieść wszystkie składniki i zmiksuj na gładką masę.
*Pamiętaj żeby nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia się składników! W innym przypadku sernik za mocno się napowietrzy, czyli szybko urośnie i tak samo szybko opadnie!

KROK 3:
Masę serową przelej na wcześniej przygotowany spód. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 50 minut w temperaturze 160 stopni. Powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patycznikiem.
*Najlepiej piec sernik w kąpieli wodnej - dzięki temu sernik nie opadnie, nie popęka, nie będzie będzie przesuszony a będzie za to aksamitny i kremowy!

KROK 4:
Wyjmij sernik z piekarnika. Wystudźgo, a następnie włóż go do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

KROK 5:
Przed podaniem oprósz cynamonem.


              Smacznego;)

* puree z dyni wg przepisu z bloga mojewypieki
** na podstawie przepisu z bloga mojewypieki 

2 komentarze

  1. Pycha! Piekłam podobny jakiś czas temu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie! Kocham takie desery. Zapisuję przepis. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń