Bezglutenowa tarta z kremem i marmoladą pomarańczową

wtorek, 10 maja 2016
data:post.title
Kruche ciasto wypełnione po brzegi kremem budyniowym o smaku owoców cytrusowych i zwięczone warstwą pomarańczowej marmolady... nic dodać nic ująć :)


          KRUCHY SPÓD BEZGLUTENOWY:
  • 300 g mąki ryżowej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 150 g masła
  • 175 g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli

          KREM BUDYNIOWY:

  • 200 g śmietany kremówki
  • 300 g mleka
  • 100 g cukru
  • 20 g skrobii kukurydzianej
  • 20 g mąki ryżowej
  • 5 żółtek
  • 2-3 goździki
  • szczypta cynamonu
  • skórka z 1 jednej cytryny - pokrojona 
  • skórka z 1 pomarańczy - pokrojona 
+ słoiczek marmolady pomarańczowej


KROK 1:

Wszystkie składniki na spód wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30 minut. 

KROK 2:

Przygotuj krem budyniowy. Do garnka wlej mleko i śmietanę kremówkę, dodaj pokrojoną skórkę z cytryny i pomarańczy, goździki oraz szczyptę cynamonu. Podgrzewaj na małym ogniu, doprowadź prawie do wrzenia.

KROK 3:
Ubij żółtka z cukrem, skrobią i mąką ryżową. Kiedy mleczna mieszanka będzie już gorąca, przecedź ją przed sito, a następnie przelej do miski z mieszanką jajeczną. 


KROK 4: 
Krem jest już prawie gotowy. Teraz, przelej go do garnuszka i podgrzewaj na wolnym ogniu. Cały czas mieszaj, aż do momentu kiedy krem zgęstnieje. Wtedy zdejmij go z ognia, przełóż do miseczki i szczelnie zabezpiecz folią spożywczą.*
*inaczej na kremie powstanie nieapetyczna skórka

KROK 5:

Weź wysmarowaną masłem formę na tartę i ręcznie wyłóż ją schłodzonym ciastem, ugniatając dokładnie spód i brzegi. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i obciąż kulkami ceramicznymi bądź fasolą/ryżem.

KROK 6:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Podpiecz ciasto przez około 15 - 20 minut. Następnie wyjmij formę z piekarnika i usuń obciążenie. Na tak podpieczony spód, przelej krem i piecz porzez kolejne 20 minut lub aż ciasto nabierze złotego koloru

KROK 7: 
Wystudzone ciasto posmaruj marmoladą z pomarańczy.

               Smacznego;)


2 komentarze