Kruche ciasto wypełnione po brzegi kremem budyniowym o smaku owoców cytrusowych i zwięczone warstwą pomarańczowej marmolady... nic dodać nic ująć :)
KRUCHY SPÓD BEZGLUTENOWY:
- 300 g mąki ryżowej
- 150 g mąki kukurydzianej
- 150 g masła
- 175 g cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
KREM BUDYNIOWY:
- 200 g śmietany kremówki
- 300 g mleka
- 100 g cukru
- 20 g skrobii kukurydzianej
- 20 g mąki ryżowej
- 5 żółtek
- 2-3 goździki
- szczypta cynamonu
- skórka z 1 jednej cytryny - pokrojona
- skórka z 1 pomarańczy - pokrojona
KROK 1:
Wszystkie składniki na spód wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30 minut.
KROK 2:
Przygotuj krem budyniowy. Do garnka wlej mleko i śmietanę kremówkę, dodaj pokrojoną skórkę z cytryny i pomarańczy, goździki oraz szczyptę cynamonu. Podgrzewaj na małym ogniu, doprowadź prawie do wrzenia.
KROK 3:
Ubij żółtka z cukrem, skrobią i mąką ryżową. Kiedy mleczna mieszanka będzie już gorąca, przecedź ją przed sito, a następnie przelej do miski z mieszanką jajeczną.
KROK 4:
Krem jest już prawie gotowy. Teraz, przelej go do garnuszka i podgrzewaj na wolnym ogniu. Cały czas mieszaj, aż do momentu kiedy krem zgęstnieje. Wtedy zdejmij go z ognia, przełóż do miseczki i szczelnie zabezpiecz folią spożywczą.*
*inaczej na kremie powstanie nieapetyczna skórka
KROK 5:
KROK 6:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Podpiecz ciasto przez około 15 - 20 minut. Następnie wyjmij formę z piekarnika i usuń obciążenie. Na tak podpieczony spód, przelej krem i piecz porzez kolejne 20 minut lub aż ciasto nabierze złotego koloru
KROK 7:
KROK 5:
Weź wysmarowaną masłem formę na tartę i ręcznie wyłóż ją schłodzonym ciastem, ugniatając dokładnie spód i brzegi. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i obciąż kulkami ceramicznymi bądź fasolą/ryżem.
KROK 6:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Podpiecz ciasto przez około 15 - 20 minut. Następnie wyjmij formę z piekarnika i usuń obciążenie. Na tak podpieczony spód, przelej krem i piecz porzez kolejne 20 minut lub aż ciasto nabierze złotego koloru
KROK 7:
Wystudzone ciasto posmaruj marmoladą z pomarańczy.
Wspaniała tarta, moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę ;)
Usuń