Cytrynowe tiramisu z ricottą

środa, 13 kwietnia 2016
data:post.title
Tiramisu to pyszny włoski deser, o którym chyba każdy choć raz słyszał. Uwielbiam ten deser, ale ile razy można jesć to samo?! Stąd właśnie pomysł na nową wersję tiramisu, gdzie zamiast tradycyjnych biszkoptów występują ciasteczka amaretti a tradycyjny krem z serka mascarpone został zastąpiony serkiem ricotta. Dzięki zamianie serka, deser jest dużo lżejszy i mniej kaloryczny niż jego tradycyjna wersja, a mimo to nadal smakuje wyśmienicie. Jeśli ktoś nie może obejść się bez serka mascarpone, może wymieszać pół na pół serek mascarpone z ricottą.
Cytrynowe tiramisu z ricottą

            SKŁADNIKI:
  • 300 g ricotty
  • 200 g ciasteczek amaretti
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny 
  • filiżanka świeżo zaparzonej kawy

KROK 1:

Zanim zabierzesz się do przygotwania tiramisu, zaparz kawę i poczekaj aż przestygnie. 

KROK 2:

Do miseczki przełóż ricottę. Dodaj cukier i otartą skórkę z cytryny. Wymieszaj, aż do momentu otrzymania gładkiej i jednolitej masy.

KROK 3:
Krem już jest gotowy, teraz czas na ciasteczka. Po kolei namaczaj ciasteczka w kawie, a następnie układaj je obok siebie w blaszce lub innym naczyniu. 

KROK 4:
Przykryj pierwszą wartswę ciasteczek amaretti, warstwą kremu. Ułóż kolejną warstwę namoczonych w kawie biszkoptów i kremu. Wyrównaj! 
*Możesz zrobić dowolną liczbę warstaw, pamiętaj tylko żeby skończyć warstwą kremu ;) 

KROK 5:
Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprósz pokruszonymi ciasteczkami.


              Smacznego;)


Cytrynowe tiramisu z ricottą
Cytrynowe tiramisu z ricottą
Cytrynowe tiramisu z ricottą Cytrynowe tiramisu z ricottą

Prześlij komentarz