Tiramisu to pyszny włoski deser, o którym chyba każdy choć raz słyszał. Uwielbiam ten deser, ale ile razy można jesć to samo?! Stąd właśnie pomysł na nową wersję tiramisu, gdzie zamiast tradycyjnych biszkoptów występują ciasteczka amaretti a tradycyjny krem z serka mascarpone został zastąpiony serkiem ricotta. Dzięki zamianie serka, deser jest dużo lżejszy i mniej kaloryczny niż jego tradycyjna wersja, a mimo to nadal smakuje wyśmienicie. Jeśli ktoś nie może obejść się bez serka mascarpone, może wymieszać pół na pół serek mascarpone z ricottą.
SKŁADNIKI:
KROK 1:
KROK 2:
KROK 3:
KROK 4:
KROK 5:
- 300 g ricotty
- 200 g ciasteczek amaretti
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
- filiżanka świeżo zaparzonej kawy
KROK 1:
Zanim zabierzesz się do przygotwania tiramisu, zaparz kawę i poczekaj aż przestygnie.
KROK 2:
Do miseczki przełóż ricottę. Dodaj cukier i otartą skórkę z cytryny. Wymieszaj, aż do momentu otrzymania gładkiej i jednolitej masy.
KROK 3:
Krem już jest gotowy, teraz czas na ciasteczka. Po kolei namaczaj ciasteczka w kawie, a następnie układaj je obok siebie w blaszce lub innym naczyniu.
KROK 4:
Przykryj pierwszą wartswę ciasteczek amaretti, warstwą kremu. Ułóż kolejną warstwę namoczonych w kawie biszkoptów i kremu. Wyrównaj!
*Możesz zrobić dowolną liczbę warstaw, pamiętaj tylko żeby skończyć warstwą kremu ;)
KROK 5:
Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprósz pokruszonymi ciasteczkami.
Smacznego;)




Prześlij komentarz