Ciasto z kaszy gryczanej? Brzmi dosyć podejrzanie a jednak jest jadalne i nawet bardzo smaczne. Nawet ci co na co dzień nie lubią kaszy gryczanej zajadali się tym ciastem. Ciasto ma dosyć charakterystyczny smak, jest mięciutkie i wilgotne... czekoladowe ale jednak mniej niż brownie...
CIASTO GRYCZANE:
- 180 g kaszy gryczanej (ugotowanej w 400ml wody)
- 180 g brązowego cukru
- 120 g mąki ryżowej
- 150 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady
- 50 g suszonej żurawiny
- 25 g orzechów ziemnych solonych
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 5 jajek
POLEWA CZEKOLADOWA:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietanki kremówki
- 20 g masła
+ 25 g orzechów ziemnych do dekoracji
KROK 1:
Na małym ogniu, pod przykryciem ugotuj kaszę gryczaną. Gotuj przez mniej więcej 20-25 minut, aż kasza będzie miękka. Odstaw do wystudzenia. Wystudzoną kaszę zmiel przy użyciu maszynki do mielenia lub blendera.
KROK 2:
Rozpuść masło a następnie dodaj do niego kawałki czekolady. Całość podgrzej, cały czas mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady
KROK 3:
Ubij jajka z cukrem, stopniowo dodawaj masę czekoladową i zmiksowaną kaszę. Następnie dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj posiekane orzechy ziemne i żurawinę. Delikatnie wymieszaj.
KROK 4:
Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem blaszki. Piecz w temperaturze 180 stopni przez mniej więcej 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Zostaw do wystygnięcia.
KROK 5:
Przygotuj polewę czekoladową. Zagotuj śmietankę, dodaj do niej kawaki czekolady i mieszaj aż czekolada się rozpuści. Następnie dodaj miękkie masło i ponownie zamieszaj.
KROK 6:
Wystudzone ciasto udekoruj polewą czekoladową i posiekanymi orzeszkami.
Ciekawa babka, zaintrygowałaś mnie:)
OdpowiedzUsuńmnie też :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto się podoba ;)
OdpowiedzUsuń