Bezmączne ciasteczka orzechowe

środa, 28 października 2015
data:post.title
To najszybszy przepis na najbardziej orzechowe ciasteczka pod słońcem. Bez żadnej mąki, z samych orzechów! Miękkie w środku, z wierzchu chrupiące! Po prostu przeorzechowe!

Bezmączne ciasteczka orzechowe










        SKŁADNIKI NA 22 CIASTECZKA:
  • 300 g masła orzechowego 
  • 80 g cukru pudru 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 2 jajka - moje były dosyć małe 
  • 50 g drobinek czekoladowych albo pokruszonej czekolady 

KROK 1:

Masło orzechowe, cukier, sodę i jajka zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj czekoladę i delikatnie zmiksuj ponownie.
KROK 2:
Z ciasta uformuj kulki niewielkiej wielkości, lekko spłaszcz je dłonią i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczeniem.

KROK 3: Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, aż ciasteczka się zarumienią. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na blaszce do ostygnięcia przez około 10 minut. Nie próbuj od razu przekładać ich na kratkę bo się pokruszą. Ciasteczka zaraz po upieczeniu będą bardzo miękkie i kruche. 

Jak głosi legenda ciasteczka można przechowywać do tygodnia w szczelnym pojemniku.


              Smacznego;)

*na podstawie przepisu ze strony mojewypieki
Jesienne słodkości!

8 komentarzy