Klasyczne tiramisu

poniedziałek, 1 czerwca 2015
data:post.title
Biszkopty savoiardi nasączone mocną kawą, z dodatkiem puszystego kremu z serka mascarpone i ciemnego, gorzkiego kakao to cały sekret klasycznego tiramisu. Jako że jest jednym z najbardziej znanych deserów słonecznej Italii o jego pochodzenie spiera się kilka miast, które powołując się na swoją historię starają się udowodnić, że to właśnie one są stolicą tiramisu. 

Pierwsza i najbardziej oficjalna teoria głosi‚ że deser ten narodził się w Sienie w XVII wieku. Cukiernicy z tego miasta wymyślili go z okazji uroczystej wizyty wielkiego księcia Cosmy III Medyceusza‚ znanego smakosza i obżartucha, i na jego cześć nazywali ten deser - zuppa del duca (zupa księcia). Ksiązę zabrał przepis ze sobą do Florencji, a stąd trafił on już na dworskie stoły Europy. 

Z kolei nieoficjalne źródła podaja, że autorem przepisu jest turyński cukiernik, który stworzył ten pyszny deser na cześć Camillo Benso, hrabiego Cavour, aby wspierać go w trudnym zadaniu zjednoczenia Włoch. 

Sama nazwa tiramisu, czyli podnieś mnie‚ jak głosi kolejna teoria‚ została wymyślona przez kurtyzany z Wenecji. Dzięki temu, że deser zrobiony jest z jajek‚ cukru‚ kawy i kakao‚ uznawanych powszechnie za silne afrodyzjaki‚ był chętnie spożywany przez klientów tych pań przed każdym miłosnym spotkaniem i stąd aluzyjna nazwa. 

Jeszcze inna teoria‚ datuje narodziny tiramisu na początek lat 60. ubiegłego wieku w Treviso. Ale i tu o palmę pierwszeństwa walczą dwie restauracje – sławna El Toula oraz Le Beccherie. 

Kto ma rację? Nie wiadomo! Ale bez względu na pochodzenie smakuje wyśmienicie!

Klasyczne tiramisu bezglutenowe

         SKŁADNIKI TIRAMISU:
  • 3 jajka 
  • 100 g cukru 
  • filiżanka świeżo zaparzonej mocnej kawy 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 300 g bezglutenowych biszkoptów Savoiardi/ladyfingers 
  • kakao do opruszenia 

KROK 1:
Zanim zabierzesz się do przygotwania tiramisu, zaparz kawę i poczekaj aż przestygnie.

KROK 2: 

Odziel białka od żółtek. Odstaw białka na bok, a żółtka utrzyj z cukrem na jednolitą, kremową masę. Do masy dodaj serek mascarpone i wymieszaj albo delitkatnie zmiksuj.

KROK 3: 
Białka ubij na sztywną pianę, a następnie bardzo delikatnie wymieszaj z masą serową. 

KROK 4: 
Krem już jest gotowy, teraz czas na biszkopty. Po kolei namaczaj biszkopty w kawie, a następnie układaj je obok siebie w blaszce lub innym naczyniu. 
*Pamiętaj aby namaczać biszkopty bardzo krótko - bardzo szybko się łamią! Wystarczy przyłożyć biszkopt z obu stron na 1 sekundę do powierzchni kawy; dodatkową wilgoć pochłoną z kremu podczas chłodzenia!!! 

KROK 5: 
Przykryj pierwszą wartswę biszkoptów, warstwą kremu. Posyp cienką warstwą kakao. Ułóż kolejną warstwę namoczonych w kawie biszkoptów i kremu. Wyrównaj! 
*Możesz zrobić dowolną liczbę warstaw, pamiętaj tylko żeby skończyć warstwą kremu ;) 

KROK 6:
Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprósz kakao.


Smacznego ;)

Klasyczne tiramisu bezglutenoweKlasyczne tiramisu bezglutenoweKlasyczne tiramisu bezglutenoweKlasyczne tiramisu bezglutenowe
Klasyczne tiramisu bezglutenowe

5 komentarzy

  1. tiramisu,to chyba jeden z moich ulubionych deserów.Apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój ulubiony deser :) Ale mi narobiłaś na niego ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam i zjadłabym teraz z wielką chęcią!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. wyszło przepyszne, mimo iż jak wiadomo kaloryczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba już nigdy się nie dowiemy... Grunt, że jest, i to jakie pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń