Migdałowo-kokosowa tarta z truskawkami

wtorek, 19 maja 2015
data:post.title
Truskawki to magiczne owoce - i dla duszy i dla ciała. Zajadając się truskawkami dostarczamy organizmowi wielu cennych witamin i minerałów przede wszystkim witaminy C, a także witamin z grupy B, potasu, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, cynku, jodu oraz krzemu, sporo pektyn czyli frakcji błonnika pokarmowego pobudzającą prace jelit, kwasy organiczne regulujące przemianę materii i przyspieszające trawienie. Truskawki są niskokaloryczne.

Truskawkom przypisuje się także właściwości odtruwające i oczyszczające, gdyż wspomagają spalanie tłuszczów. A to wszystko za sprawą bromeliny, enzymu który rozkłada białka. Przepisywany jest on osobom, które mają kłopoty z trawieniem białek lub powinny obniżyć wagę ciała.

Truskawki to jednak nie tylko witaminy, ale przede wszystkimi przepyszne owoce, które możemy jeść bez jakichkolwiek dodatków jak i dodatek do przeróżnych deserów. A na otwarcie sezonu, proponuje tartę migdałowo-kokosową z truskawkami.
Migdałowo-kokosowa tarta z truskawkami






         KRUCHY SPÓD BEZGLUTENOWY: 

  • 100 g mąki migdałowej 
  • 50 g mąki ryżowej 
  • 25 g mąki kokosowej 
  • 120 g masła 
  • 2 jajka 
  • szczypta soli 

          KREM MASCARPONE:

  • 250 g serka mascarpone 
  • 150 ml śmietany kremówki 
  • 150 g pokrojonych truskawki 

KROK 1:
Wszystkie składniki na spód wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30 minut. 

KROK 2:
Weź wysmarowaną masłem formę na tartę i ręcznie wyłóż ją schłodzonym ciastem, ugniatając dokładnie spód i brzegi. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i obciąż kulkami ceramicznymi bądź fasolą/ryżem.

KROK 3:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Podpiecz ciasto przez około 15 - 20 minut. Następnie wyjmij formę z piekarnika i usuń obciążenie. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 10-15 minut, aż do zarumienienia. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia. 

KROK 4:
Ubij serek mascarpone ze śmietaną. Krem powinien przypominać konsystencją bitą śmietanę. Krem wyłóż na przygotowany wcześniej spód. Udekoruj truskawkami. 
SCHŁÓDŹ PRZED PODANIEM!


Smacznego ;)

Migdałowo-kokosowa tarta z truskawkami
Migdałowo-kokosowa tarta z truskawkami
Migdałowo-kokosowa tarta z truskawkami
Migdałowo-kokosowa tarta z truskawkami

Wiosenne słodkości!

Prześlij komentarz