Jaki powinien być idealny deser na upalne dni? Lekki, owocowy i szybki w przygotowaniu. Taki właśnie jest ciasteczkowo morelowy sernik na zimno! A dodatkowo jest bardzo prosty w przygotowaniu, chociaż wymaga trochę cierpliwości w oczekiwaniu na stężenie. Spód co prawda wymaga podpieczenia ale jeśli gorący piekarnik za bardzo Cię przeraża, to możesz po prostu wylać masę serową na pokruszone ciasteczka. Czuć różnicę więc myślę że jednak wartwo poświecić te kilka minutek na upieczenie tego cieniutkiego spodu.
BEZGLUTENOWY SPÓD CIASTECZKOWY:
- 150 g ciasteczek Amaretti
- 40 g masła
MASA SEROWA:
- 200 g serka philapelphia lub podobnego
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 400 g morel/brzoskwiń
- 100 ml śmietany
KROK 1:
Pokruszone ciasteczka zmiksuj z masłem. Masa ciasteczkowa wyglądem powinna przypominać mokry piasek.
KROK 2:
Formę na ciasto wysmaruj masłem. Na spód formy wysyp masę ciasteczkową i podpiecz ją przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Odstaw do ostygnięcia.
KROK 3:
Czas na przygotowanie serka. Na początek odsącz morele z syropu i zblenduj je na puree.
KROK 4:
Żelatynę namocz w 3 łyżkach syropu morelowego. Odstaw na kilka minut, tak żeby zmiękła. Postaw na palniku i podgrzej, cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się.
Pamiętaj, żeby nie doprowadzić żelatyny do wrzenia - straci wtedy swoje właściwości żelujące!!!
KROK 5:
Zmiksuj serek philadelphia z cukrem. Dodaj śmietanę. Ponownie wymieszaj. Połącz ze sobą utarty serek, morelowe puree i żelatynę.
KROK 6:
Masę serową przelej na wystudzony spód ciasteczkowy. Odstaw do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
Prześlij komentarz