Ciasteczkowo - morelowy sernik na zimno

piątek, 19 czerwca 2015
data:post.title
Jaki powinien być idealny deser na upalne dni? Lekki, owocowy i szybki w przygotowaniu. Taki właśnie jest ciasteczkowo morelowy sernik na zimno! A dodatkowo jest bardzo prosty w przygotowaniu, chociaż wymaga trochę cierpliwości w oczekiwaniu na stężenie. Spód co prawda wymaga podpieczenia ale jeśli gorący piekarnik za bardzo Cię przeraża, to możesz po prostu wylać masę serową na pokruszone ciasteczka. Czuć różnicę więc myślę że jednak wartwo poświecić te kilka minutek na upieczenie tego cieniutkiego spodu.

Ciasteczkowo - morelowy sernik na zimno





        BEZGLUTENOWY SPÓD CIASTECZKOWY:
  • 150 g ciasteczek Amaretti 
  • 40 g masła 

         MASA SEROWA:
  • 200 g serka philapelphia lub podobnego 
  • 3 łyżki cukru 
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • 400 g morel/brzoskwiń 
  • 100 ml śmietany 

KROK 1:
Pokruszone ciasteczka zmiksuj z masłem. Masa ciasteczkowa wyglądem powinna przypominać mokry piasek.

KROK 2:
Formę na ciasto wysmaruj masłem. Na spód formy wysyp masę ciasteczkową i podpiecz ją przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Odstaw do ostygnięcia.

KROK 3:

Czas na przygotowanie serka. Na początek odsącz morele z syropu i zblenduj je na puree.

KROK 4:
Żelatynę namocz w 3 łyżkach syropu morelowego. Odstaw na kilka minut, tak żeby zmiękła. Postaw na palniku i podgrzej, cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się.
Pamiętaj, żeby nie doprowadzić żelatyny do wrzenia - straci wtedy swoje właściwości żelujące!!!

KROK 5:
Zmiksuj serek philadelphia z cukrem. Dodaj śmietanę. Ponownie wymieszaj. Połącz ze sobą utarty serek, morelowe puree i żelatynę.

KROK 6:
Masę serową przelej na wystudzony spód ciasteczkowy. Odstaw do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.



Smacznego ;)

Ciasteczkowo - morelowy sernik na zimno
Ciasteczkowo - morelowy sernik na zimnoCiasteczkowo - morelowy sernik na zimno
Ciasteczkowo - morelowy sernik na zimno
Ciasteczkowo - morelowy sernik na zimno
* inspirowany przepisem z magazynu kuchennego

Prześlij komentarz