Bananowe muffinki z truskawkami

poniedziałek, 27 kwietnia 2015
data:post.title
Bajecznie proste i pyszne muffinki, bez miksera i co najważniejsze bez bałaganu. Jedyne co potrzebujesz to 30 minut i parę składników… składników łatwo dostępnych, nic wyszukanego. 

Babeczki są miekkie, wilgotne i pachnące. A w dodatku bardzo uniwersalne. Zamiast mleka sojowego, możesz użyć zwykłego mleka. Śmiało możesz również zmienić truskawki na inne owoce, typu jagody czy maliny. Możesz też dorzucić trochę białej czekolady.
 Bananowe muffinki z truskawkami

          SUCHE SKŁADNIKI:

  • 250g mąki ryżowej 
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 2 łyżeczki niesłodzonego kakao 

         MOKRE SKŁADNIKI:

  • 2 banany 
  • 2 jajka 
  • 40 ml oliwy 
  • 250 ml mleka sojowego* 

         DODATKI:
  • 100 g pokruszonej czekolady 
  • 100g pokrojonych truskawek 

KROK 1:
Na początek rozgnieć banany i roztrzep jajka. Następnie weź dwie miski. W pierwszej wymieszaj wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre, łącznie z wcześniej przygotowanymi bananami i jajkami.

KROK 2:
Połącz zawartość obu misek i delikatnie wymieszaj. Pamiętaj aby mieszać tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na koniec dodaj czekoladę i truskawki. Ponownie wymieszaj.

KROK 3:
Blachę do muffinek wyłóż papilotkami. Rozlej ciasto po równo do każdej z foremek. Wstaw do piekarnika, rozgrzanego do 180ºC. Piecz przez około 25 minut

*może też być zwykłe mleko

Smacznego ;)
Bananowe muffinki z truskawkami
Bananowe muffinki z truskawkami
Bananowe muffinki z truskawkami




Wiosenne słodkości!

3 komentarze