Bajecznie proste i pyszne muffinki, bez miksera i co najważniejsze bez bałaganu. Jedyne co potrzebujesz to 30 minut i parę składników… składników łatwo dostępnych, nic wyszukanego.
Babeczki są miekkie, wilgotne i pachnące. A w dodatku bardzo uniwersalne. Zamiast mleka sojowego, możesz użyć zwykłego mleka. Śmiało możesz również zmienić truskawki na inne owoce, typu jagody czy maliny. Możesz też dorzucić trochę białej czekolady.
SUCHE SKŁADNIKI:
- 250g mąki ryżowej
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki niesłodzonego kakao
MOKRE SKŁADNIKI:
- 2 banany
- 2 jajka
- 40 ml oliwy
- 250 ml mleka sojowego*
DODATKI:
- 100 g pokruszonej czekolady
- 100g pokrojonych truskawek
KROK 1:
Na początek rozgnieć banany i roztrzep jajka. Następnie weź dwie miski. W pierwszej wymieszaj wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre, łącznie z wcześniej przygotowanymi bananami i jajkami.
KROK 2:
Połącz zawartość obu misek i delikatnie wymieszaj. Pamiętaj aby mieszać tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na koniec dodaj czekoladę i truskawki. Ponownie wymieszaj.
KROK 3:
Blachę do muffinek wyłóż papilotkami. Rozlej ciasto po równo do każdej z foremek. Wstaw do piekarnika, rozgrzanego do 180ºC. Piecz przez około 25 minut
*może też być zwykłe mleko
Smacznego
;)
Bananowe ,czego chcieć więcej ,pycha!.
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńa smakuje jeszcze smaczniej ;)
OdpowiedzUsuń