Wegańskie ciasto z figami

poniedziałek, 19 października 2015
data:post.title
Wegańskie ciasto o smaku orzechów i kokosa przyprawione świeżutkimi figami....wspaniała propozycja na weekendowe popołudnie z przyjaciółmi. Nikt już się nie wykręci żadną dietą - to ciasto spełnia wymagania nawet największej marudy - bezglutenowe, bezlaktozowe, bezjajeczne i praktycznie bezcukrowe. 



          BEZGLUETNOWY SPÓD:
  • 100 g orzechów włoskich 
  • 150 g daktyli bez pestek 
  • 50 g migdałów 
  • 120 g suszonych fig 
  • 2 łyżki wiórków kokosowych 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 3 łyżki wody 

          KREM KOKOSOWO-ORZECHOWY:
  • 120 g orzechów nerkowca (moczonych w wodzie przez noc) 
  • 100 g wiórków kokosowych 
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 
  • świeże figi do dekoracji ( u mnie 3)

KROK 1:
Miksujemy wszystkie składniki na spód. Ciasto powinno się kleić do palców.

KROK 2:
Do wyłożonej folią (przezroczystą) formy przełóż ciasto, mocno przyciskając łopatką aż spód będzie wyrównany. Wstaw spód do zamrażarki. 

KROK 3: 
W czasie kiedy spód będzie się mroził, przygotuj krem. Zmiksuj namoczone i odsączone orzechy nerkowca. Następnie dodaj mleko kokosowe, cukier puder i esencję waniliową. Mieszaj aż krem stanie się gładki i kremowy. Dodaj wiórki kokosowe i ponownie delikatnie wymieszaj. 

KROK 4:
Wyjmij spód z zamrażalnika. Rozsmaruj na nim równomiernie krem. 

KROK 5:
Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 2h, tak aby krem stężał. Następnie udekoruj plasterkami świeżych fig.


             Smacznego ;)



*na podstawie przepisu z gazety 'Moje gotowanie' 09/2015

Jesienne słodkości!

2 komentarze