Wegańskie ciasto o smaku orzechów i kokosa przyprawione świeżutkimi figami....wspaniała propozycja na weekendowe popołudnie z przyjaciółmi. Nikt już się nie wykręci żadną dietą - to ciasto spełnia wymagania nawet największej marudy - bezglutenowe, bezlaktozowe, bezjajeczne i praktycznie bezcukrowe.
BEZGLUETNOWY SPÓD:
- 100 g orzechów włoskich
- 150 g daktyli bez pestek
- 50 g migdałów
- 120 g suszonych fig
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki wody
KREM KOKOSOWO-ORZECHOWY:
- 120 g orzechów nerkowca (moczonych w wodzie przez noc)
- 100 g wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- świeże figi do dekoracji ( u mnie 3)
KROK 1:
Miksujemy wszystkie składniki na spód. Ciasto powinno się kleić do palców.
Miksujemy wszystkie składniki na spód. Ciasto powinno się kleić do palców.
KROK 2:
Do wyłożonej folią (przezroczystą) formy przełóż ciasto, mocno przyciskając łopatką aż spód będzie wyrównany. Wstaw spód do zamrażarki.
KROK 3:
W czasie kiedy spód będzie się mroził, przygotuj krem. Zmiksuj namoczone i odsączone orzechy nerkowca. Następnie dodaj mleko kokosowe, cukier puder i esencję waniliową. Mieszaj aż krem stanie się gładki i kremowy. Dodaj wiórki kokosowe i ponownie delikatnie wymieszaj.
KROK 4:
Wyjmij spód z zamrażalnika. Rozsmaruj na nim równomiernie krem.
KROK 5:
Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 2h, tak aby krem stężał. Następnie udekoruj plasterkami świeżych fig.
uwielbiam takie ciasta i mam do nich ogromną słabość!
OdpowiedzUsuńZ figami musiało smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuń