Owsiane muffiny z gruszką 

sobota, 3 października 2015
data:post.title
Gruszki, gruszki ...właściwie to ja nie lubię gruszek. Nie mam pojęcia co mnie podkusiło, żeby je kupić. Pewnie wyglądały bardzo przekonywująco w sklepie. Leżały na parapecie i czekały na swoją kolej...aż się doczekały i całe szczęście. Gdybym je wyrzuciła, to nie przekonałabym się, że gruszki jednak mogą być pyszne. 

         SUCHE SKŁADNIKI:

  • 200 g mąki gryczanej 
  • 100 g bezglutenowych płatków owsianych 
  • 150 g brązowego cukru + trochę do posypania muffinów 
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki imbiru 
  • 1 łyżeczka cynamonu 

         MOKRE SKŁADNIKI:
  • 200 ml jogurtu naturalnego 
  • 120 ml oliwy 
  • 2 roztrzepane jajka 
  • 1 łyżka miodu 

         DODATKOWO:
  • 3 gruszki - umyte, obrane i pokrojone w kostkę 

KROK 1:
Przygotuj dwie miski lub inne naczynia. W pierwszym wymieszaj wszystkie suche składniki a w drugim wszystkie mokre.

KROK 2:
Przelej składniki mokre do suchych. Delikatnie wymieszaj, tak tylko do połączenia składników. Dodaj pokrojone wcześniej gruszki i ponownie zamieszaj.

KROK 3:
Weź formę do muffinek i wyłóż ją papilotkami - ja użyłam papierowych. Przełóż ciasto równo do 12 formek, a następnie posyp cukrem według własnego uznania. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut/do tzw. suchego patyczka.


Smacznego ;)


* inspirowany przepisem z bloga mojewypieki.com

Jesienne słodkości! Zakręcony Muffin - edycja jesienna
 

8 komentarzy

  1. Też nie przepadam za gruszkami, ale na takie muffinki bym się skusiła! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. podoa mi się bardzo połączenie smakowe i przepis, oraz zdjęcia bo są cudne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje za uznanie i zapraszam do wypróbowania przy najbliższej okazji ;)

      Usuń
  3. Kompozycja smakow doskonała. Zdjęcia profesjonalne. Super ��

    OdpowiedzUsuń
  4. W takich muffinkach musiały smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń