Bezglutenowa tarta śliwkowa

niedziela, 13 września 2015
data:post.title
Sezon na śliwki trwa w najlepsze! A śliwki warto jeść nie tylko ze względu na ich smak ale także ze względu na ich właściwości zdrowotne. Mają sporo witamin z grupy B, odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i metabolizm. Zawierają także znaczne ilości witaminy C, odpowiedzialnej za uszczelnianie naczyń krwionośnych, zawarta w nich witamina K odpowiada natomiast za krzepnięcie krwi. Duża liczba antyoksydantów w śliwkach hamuje proces starzenia się – są więc one sprzymierzeńcem w walce o urodę i zdrowie.
       BEZGLUTENOWE CIASTO KRUCHE:
  • 120 g mąki migdałowej 
  • 170 g mąki ryżowej 
  • mąki ziemniaczanej 
  • 140 g masła 
  • 30g cukru brązowego 
  • 2 jajka 

          ŚLIWKI:

  • 1 kg śliwek 
  • gruby cukier do posypania 


KROK 1:
Wsyp do miski cukier, mąkę migdałową, mąkę ryżową i mąkę ziemniaczaną. Dodaj zimne masło i jajka. Wyrób ciasto bardzo energicznie! Uformuj z ciasta kulę i owiń ją folią spożywczą. Włóż do lodówki na mniej więcej godzinę.

KROK 2:
Natłuszczoną formę 
wylep ciastem, a następnie ponakłuwaj je widelcem. Spód podpiecz przez około 10 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.

KROK 3:
Czas na śliwki. Umyj je, rozetnij i wyjmij pestki. Ułóż śliwki na cieście według własnego pomysłu.

KROK 4:
Piecz tartę w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Wyjmij tartę z piekarnika i ostudź. Na sam koniec posyp ciasto grubym cukrem.

Smacznego ;)
 

Prześlij komentarz