Sezon na śliwki trwa w najlepsze! A śliwki warto jeść nie tylko ze względu na ich smak ale także ze względu na ich właściwości zdrowotne. Mają sporo witamin z grupy B, odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i metabolizm. Zawierają także znaczne ilości witaminy C, odpowiedzialnej za uszczelnianie naczyń krwionośnych, zawarta w nich witamina K odpowiada natomiast za krzepnięcie krwi. Duża liczba antyoksydantów w śliwkach hamuje proces starzenia się – są więc one sprzymierzeńcem w walce o urodę i zdrowie.
ŚLIWKI:
KROK 1:
Wsyp do miski cukier, mąkę migdałową, mąkę ryżową i mąkę ziemniaczaną. Dodaj zimne masło i jajka. Wyrób ciasto bardzo energicznie! Uformuj z ciasta kulę i owiń ją folią spożywczą. Włóż do lodówki na mniej więcej godzinę.
KROK 2:
Natłuszczoną formę wylep ciastem, a następnie ponakłuwaj je widelcem. Spód podpiecz przez około 10 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.
KROK 3:
Czas na śliwki. Umyj je, rozetnij i wyjmij pestki. Ułóż śliwki na cieście według własnego pomysłu.
KROK 4:
Piecz tartę w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Wyjmij tartę z piekarnika i ostudź. Na sam koniec posyp ciasto grubym cukrem.
BEZGLUTENOWE CIASTO KRUCHE:
- 120 g mąki migdałowej
- 170 g mąki ryżowej
- mąki ziemniaczanej
- 140 g masła
- 30g cukru brązowego
- 2 jajka
ŚLIWKI:
- 1 kg śliwek
- gruby cukier do posypania
KROK 1:
Wsyp do miski cukier, mąkę migdałową, mąkę ryżową i mąkę ziemniaczaną. Dodaj zimne masło i jajka. Wyrób ciasto bardzo energicznie! Uformuj z ciasta kulę i owiń ją folią spożywczą. Włóż do lodówki na mniej więcej godzinę.
KROK 2:
Natłuszczoną formę wylep ciastem, a następnie ponakłuwaj je widelcem. Spód podpiecz przez około 10 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.
KROK 3:
Czas na śliwki. Umyj je, rozetnij i wyjmij pestki. Ułóż śliwki na cieście według własnego pomysłu.
KROK 4:
Piecz tartę w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Wyjmij tartę z piekarnika i ostudź. Na sam koniec posyp ciasto grubym cukrem.
Ile należy dodać mąki ziemniaczanej?
OdpowiedzUsuń