Jaglana tarta z jabłkami

środa, 2 września 2015
data:post.title

Polubiłaś już kaszę jaglanę? A może czasem nie możesz odmówić sobie odrobiny skłodkości? Tak? W takim razie ta propozycja jest idealna dla Ciebie - niby tradycyjna tarta z jabłkami ale na udoskonalonym spodzie. Mąka jaglana sprawia, że ciasto jest nie tylko pożywne ale i bogate w witaminy i minerały. Dlatego też kawałek tarty śmiało możemy zjeść na drugie śniadanie.



         BEZGLUETNOWY SPÓD JAGLANY:
  • 500 g mąki jaglanej 
  • 200g mąki migdałowej 
  • 100 g masła 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki zimnej wody 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 

        NADZIENIE JABŁKOWE:
  • 4 jabłka 
  • 3 łyżki płatków migdałowych 

       GLAZURA:
  • dżem morelowy 
  • 2 łyżki wody 
  • 1 łyżka soku z cytryny 

KROK 1:
Wszystkie składniki na spód wymieszaj ze sobą w misce. Jeśli w trakcie mieszania, uznasz że ciasto jest za suche dodaj więcej wody. Szybko zagnieć ciasto. A następnie owiń je folią spożywczą i schowaj do lodówki na mniej godzinę.

KROK 2: 
Natrzyj masłem formę do tarty. Wyjmij ciasto z lodówki i wylep nim formę do tarty. Ponakłuwaj spód widelcem. Podpiecz go w piekarniku przez około 15 minut, w temperaturze 180stopni.

KROK 3:
Obierz jabłka, pokrój na plasterki. Ułóż je w koło na przygotowanym spodzie. Posyp płatkami migdałowymi. 

KROK 4:
Wstaw tartę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około godzinę, aż jabłka będą miekkie i lekko zbronzowieją. 

KROK 5:
W rondelku podgrzej dżem morelowy z wodą. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny. Tak przygotowaną glazurę przecedź przez sitko, aby usunąć kawałki moreli. Polej ciasto glazurą i podawaj!


            Smacznego ;)




2 komentarze

  1. Coś zdecydowanie dla mnie - bardzo lubię i jabłka, i kaszę jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to koniecznie musisz wypróbować ten przepis ;)

      Usuń