Polubiłaś już kaszę jaglanę? A może czasem nie możesz odmówić sobie odrobiny skłodkości? Tak? W takim razie ta propozycja jest idealna dla Ciebie - niby tradycyjna tarta z jabłkami ale na udoskonalonym spodzie. Mąka jaglana sprawia, że ciasto jest nie tylko pożywne ale i bogate w witaminy i minerały. Dlatego też kawałek tarty śmiało możemy zjeść na drugie śniadanie.
BEZGLUETNOWY SPÓD JAGLANY:
- 500 g mąki jaglanej
- 200g mąki migdałowej
- 100 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki cukru trzcinowego
NADZIENIE JABŁKOWE:
- 4 jabłka
- 3 łyżki płatków migdałowych
GLAZURA:
- dżem morelowy
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
KROK 1:
Wszystkie składniki na spód wymieszaj ze sobą w misce. Jeśli w trakcie mieszania, uznasz że ciasto jest za suche dodaj więcej wody. Szybko zagnieć ciasto. A następnie owiń je folią spożywczą i schowaj do lodówki na mniej godzinę.
KROK 2:
Natrzyj masłem formę do tarty. Wyjmij ciasto z lodówki i wylep nim formę do tarty. Ponakłuwaj spód widelcem. Podpiecz go w piekarniku przez około 15 minut, w temperaturze 180stopni.
KROK 3:
Obierz jabłka, pokrój na plasterki. Ułóż je w koło na przygotowanym spodzie. Posyp płatkami migdałowymi.
KROK 4:
Wstaw tartę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około godzinę, aż jabłka będą miekkie i lekko zbronzowieją.
KROK 5:
W rondelku podgrzej dżem morelowy z wodą. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny. Tak przygotowaną glazurę przecedź przez sitko, aby usunąć kawałki moreli. Polej ciasto glazurą i podawaj!
Smacznego ;)
Coś zdecydowanie dla mnie - bardzo lubię i jabłka, i kaszę jaglaną :)
OdpowiedzUsuńto koniecznie musisz wypróbować ten przepis ;)
Usuń