Placek ze śliwkami... istna klasyka gatunku. Smakuje wszystkim, choć każdy zna inną wersję. W końcu każda gospodyni ma swój własny, tajemny przepis. Mój przepis jest dziecinnie prosty, nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności a mimo to smakuje przepysznie, zwłaszcza z popłudniową filiżanką gorącej kawy.
BEZGLUTENOWE CIASTO ŚLIWKOWE:
- 130 g cukru brązowego
- 130 g masła
- 140 g miodu
- 250 g mąki kukurydzianej
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 1 łyżka imbiru
- 1 łyżka cynamonu
- 6 śliwek
POLEWA CZEKOLADOWA:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g śmietany kremówki
KROK 1:
Zacznij od przygotowania tortownicy. Natrzyj spód i boki masłem a następnie posyp cukrem.
KROK 2:
Umyj i osusz śliwki. Usuń pestki. Przekrój owoce na pół. Ułóż je na dnie tortownicy.
KROK 3:
W dużym garnku rozpuść masło, a następnie dodaj miód i cukier. Cały czas mieszaj. Odstaw garnek na 10 minut.
KROK 4:
Po tym czasie, dodaj roztrzepane jajka, mleko, mąkę, sodę i przyprawy. Dokładnie wszystko wymieszaj aby powstała gładka masa.
KROK 5:
Wylej masę do wcześniej przygotowanej tortownicy. Śliwki powinny się unieść.
KROK 6:
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Po upieczeniu pozostaw ciasto w formie aż do ostygnięcia. Gdy ciasto wystygnie oblej je polewą z czekolady i śmietanki, przygotowaną w kąpieli wodnej.
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj bo smakuje tak dobrze jak wygląda ;)
UsuńWygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo ;)
UsuńMniam, mniam �� mówi z ekranu, bardzo ładne zdjęcia
OdpowiedzUsuńZapraszam w takim razie do pieczenia ;)
Usuń