Bezglutenowy placek śliwkowy z czekoladą

niedziela, 20 września 2015
data:post.title

Placek ze śliwkami... istna klasyka gatunku. Smakuje wszystkim, choć każdy zna inną wersję. W końcu każda gospodyni ma swój własny, tajemny przepis. Mój przepis jest dziecinnie prosty, nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności a mimo to smakuje przepysznie, zwłaszcza z popłudniową filiżanką gorącej kawy.

 

          BEZGLUTENOWE CIASTO ŚLIWKOWE: 
  • 130 g cukru brązowego 
  • 130 g masła 
  • 140 g miodu 
  • 250 g mąki kukurydzianej 
  • 200 ml mleka 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka imbiru 
  • 1 łyżka cynamonu 
  • 6 śliwek 

          POLEWA CZEKOLADOWA: 
  • 100 g czekolady gorzkiej 
  • 100 g śmietany kremówki 

KROK 1: 
Zacznij od przygotowania tortownicy. Natrzyj spód i boki masłem a następnie posyp cukrem. 

KROK 2: 
Umyj i osusz śliwki. Usuń pestki. Przekrój owoce na pół. Ułóż je na dnie tortownicy. 

KROK 3: 
W dużym garnku rozpuść masło, a następnie dodaj miód i cukier. Cały czas mieszaj. Odstaw garnek na 10 minut. 

KROK 4:
Po tym czasie, dodaj roztrzepane jajka, mleko, mąkę, sodę i przyprawy. Dokładnie wszystko wymieszaj aby powstała gładka masa.

KROK 5:
Wylej masę do wcześniej przygotowanej tortownicy. Śliwki powinny się unieść. 

KROK 6:
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Po upieczeniu pozostaw ciasto w formie aż do ostygnięcia. Gdy ciasto wystygnie oblej je polewą z czekolady i śmietanki, przygotowaną w kąpieli wodnej.


Smacznego ;)

Czas na śliwki

6 komentarzy