Bezglutenowy placek śliwkowo - orzechowy

niedziela, 27 września 2015
data:post.title
Sezon na śliwki dobiega już końca... żal było nie wykorzystać okazji i nie upiec czegoś śliwkowego po raz ostatni tego lata. Tym razem śliwki wystąpią w towarzystwie orzechów i czekolady... w końcu nie samą śliwką człowiek żyje. 




          BEZGLUTENOWE CIASTO: 
  • 160 g cukru brązowego 
  • 180 g mąki ryżowej 
  • 130 g orzechów laskowych - zmielonych 
  • 2 łyżki orzechów laskowych - pokruszonych 
  • 150 g masła 
  • 500 g śliwek 
  • 90 g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 
  • 4 jajka 

KROK 1:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 

KROK 2:
Do dużej miski albo misy miksera wsyp cukier, mąkę, masło, jajka i proszek do pieczenia. Zmiksuj do połączenia się składników. Pod koniec miksowania dodaj zmielone orzechy laskowe. 

KROK 3: 
Umyj wszystkie śliwki. Przekrój je na pół i usuń pestki. Odłóż na bok 5 śliwek = 10 połówek. Resztę pokrój na kawałki. Do misy z ciastem, dodaj te pokrojone śliwki i pokruszoną czekoladą. Dokładnie wymieszaj.

KROK 4: 
Do wysmarowanej masłem tortownicy przelej ciasto. Wygładź wierzch ciasta i ułóż na nim odłożone wcześniej połówki śliwek. Lekko je przyciśnij. Posyp całość pokruszonymi orzechami.

KROK 5:
Piecz przez około 45 minut, aż placek będzie miał złoty kolor. Po upieczeniu pozostaw ciasto w formie na jakieś 20 minut, aż przestygnie.


Smacznego ;)


2 komentarze

  1. Dla mnie wygląda mega! Te bezglutenowe wypieki strasznie mnie kuszą ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń