Sezon na śliwki dobiega już końca... żal było nie wykorzystać okazji i nie upiec czegoś śliwkowego po raz ostatni tego lata. Tym razem śliwki wystąpią w towarzystwie orzechów i czekolady... w końcu nie samą śliwką człowiek żyje.
BEZGLUTENOWE CIASTO:
- 160 g cukru brązowego
- 180 g mąki ryżowej
- 130 g orzechów laskowych - zmielonych
- 2 łyżki orzechów laskowych - pokruszonych
- 150 g masła
- 500 g śliwek
- 90 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 4 jajka
KROK 1:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
KROK 2:
Do dużej miski albo misy miksera wsyp cukier, mąkę, masło, jajka i proszek do pieczenia. Zmiksuj do połączenia się składników. Pod koniec miksowania dodaj zmielone orzechy laskowe.
KROK 3:
Umyj wszystkie śliwki. Przekrój je na pół i usuń pestki. Odłóż na bok 5 śliwek = 10 połówek. Resztę pokrój na kawałki. Do misy z ciastem, dodaj te pokrojone śliwki i pokruszoną czekoladą. Dokładnie wymieszaj.
KROK 4:
Do wysmarowanej masłem tortownicy przelej ciasto. Wygładź wierzch ciasta i ułóż na nim odłożone wcześniej połówki śliwek. Lekko je przyciśnij. Posyp całość pokruszonymi orzechami.
KROK 5:
Piecz przez około 45 minut, aż placek będzie miał złoty kolor. Po upieczeniu pozostaw ciasto w formie na jakieś 20 minut, aż przestygnie.
Smacznego
;)
Dla mnie wygląda mega! Te bezglutenowe wypieki strasznie mnie kuszą ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Koniecznie wypróbuj ;)
Usuń