Semifreddo z malinami i limoncello

wtorek, 11 sierpnia 2015
data:post.title
Semifreddo to włoski deser, idealny na te trzydziestostopniowe upały. Jest niezwykle delitkatny a przede wszystkim zimny. Smakiem i konsystencją przypomina deser lodowy. Nie ma jednego uniwersalnego przepisu, ten na przykład nie zawieraja jajek, tak jak w tradycyjnym przepisie. Przygotowując ten deser można mieszać ze sobą różne smaki, a co za tym idzie jeden prosty sposób na deser można wykorzystać wielokrotnie w różnych odsłonach... tym razem semifreddo z malinami i limoncello. Semifreddo z malinami i limoncello

SEMIFREDDO:
  • 100 g malin (mogą być mrożone) 
  • 80 g cukru 
  • 300 ml śmietany kremówki 
  • 4 łyżki limoncello* 
  • 400 ml creme fraiche** 

SOS MALINOWY:

  • 220 g malin 
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 łyżki limoncello 

KROK 1:
Weź formę keksówkę o wymiarach 19cmx12xmx9cm i wyłóż ją folią aluminiową. 

KROK 2: 
Maliny wraz z połową cukru rozgnieć widelcem. 

KROK 3: 
Ubij śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania dodaj drugą połowę cukru i limoncello. W oddzielnym naczyniu ubij creme fraiche na kremową masę. 

KROK 4:
Wymieszaj ubitą śmietanę kremówkę z creme fraiche. Następnie dodaj masę malinową i ponownie wymieszaj. Zamieszaj tylko kilka razy, tak aby powstał efekt marmurka a nie jednolita masa. 

KROK 5: 
Do wcześniej przygotowanej formy przelej masę semifreddo, wyrównaj wierzch i i przykryj folią. Zamroź. 
*Semifreddo może być mrożone do miesiąca czasu. 

KROK 6: 
Przygotuj sos: Rozgnieć widelcem maliny, cukier i limoncello. Przetrzyj masę przez sito. Przelej sos do pojemnika i zamroź. 
*Sos tak jak i semifreddo może być mrożone do miesiąca czasu. 

KROK 7:
Przed podaniem przełóż semifreddo do lodówki na godzinę. Polej sosem malinowym. Udekoruj malinami. Podawaj pokrojone w plasterki i polane resztą sosu.


Smacznego ;)


Semifreddo z malinami i limoncello
Semifreddo z malinami i limoncello
Semifreddo z malinami i limoncello
Semifreddo z malinami i limoncello

    *włoski likier cytrynowy z Kampanii
   **francuska, lekko ukwaszona śmietana, zawierająca około 35% tłuszczu.


   ***przepis pochodzi ze strony goodfood

Letnie owoce

2 komentarze