Semifreddo to włoski deser, idealny na te trzydziestostopniowe upały. Jest niezwykle delitkatny a przede wszystkim zimny. Smakiem i konsystencją przypomina deser lodowy. Nie ma jednego uniwersalnego przepisu, ten na przykład nie zawieraja jajek, tak jak w tradycyjnym przepisie. Przygotowując ten deser można mieszać ze sobą różne smaki, a co za tym idzie jeden prosty sposób na deser można wykorzystać wielokrotnie w różnych odsłonach... tym razem semifreddo z malinami i limoncello. 
SEMIFREDDO:
- 100 g malin (mogą być mrożone)
- 80 g cukru
- 300 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki limoncello*
- 400 ml creme fraiche**
SOS MALINOWY:
- 220 g malin
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki limoncello
KROK 1:
Weź formę keksówkę o wymiarach 19cmx12xmx9cm i wyłóż ją folią aluminiową.
KROK 2:
Maliny wraz z połową cukru rozgnieć widelcem.
KROK 3:
Ubij śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania dodaj drugą połowę cukru i limoncello. W oddzielnym naczyniu ubij creme fraiche na kremową masę.
KROK 4:
Wymieszaj ubitą śmietanę kremówkę z creme fraiche. Następnie dodaj masę malinową i ponownie wymieszaj. Zamieszaj tylko kilka razy, tak aby powstał efekt marmurka a nie jednolita masa.
KROK 5:
Do wcześniej przygotowanej formy przelej masę semifreddo, wyrównaj wierzch i i przykryj folią. Zamroź.
*Semifreddo może być mrożone do miesiąca czasu.
KROK 6:
Przygotuj sos: Rozgnieć widelcem maliny, cukier i limoncello. Przetrzyj masę przez sito. Przelej sos do pojemnika i zamroź.
*Sos tak jak i semifreddo może być mrożone do miesiąca czasu.
KROK 7:
Przed podaniem przełóż semifreddo do lodówki na godzinę. Polej sosem malinowym. Udekoruj malinami. Podawaj pokrojone w plasterki i polane resztą sosu.
Smacznego
;)
*włoski likier cytrynowy z Kampanii
**francuska, lekko ukwaszona śmietana, zawierająca około 35% tłuszczu.
***przepis pochodzi ze strony goodfood
**francuska, lekko ukwaszona śmietana, zawierająca około 35% tłuszczu.
***przepis pochodzi ze strony goodfood
Czy może być cos lepszego w taki upał?:)
OdpowiedzUsuńZachwycające
OdpowiedzUsuń