Truskawki, banany, bita śmietana polane domowym sosem czekoladowym to przepyszna kombinacja kolorów i smaków. Brzmi nieco jak Banan Split? I słusznie, bo to jego nowa odsłona - znacznie lżejsza i delikatniejsza, a co najważniejsze zdrowsza gdyż cała słodycz tego deseru pochodzi z owoców.

- 200 ml śmietany kremówki
- 6 łyżeczek kakao (ja użyłam niesłodzonego)
- 10 łyżeczek mleka
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 250 g truskawek
- 100 g bananów
- 40 g orzechów włoskich
KROK 1:
Ubij śmietanę na sztywno. Aby pięknie ubić śmietanę, pamiętaj o paru zasadach:
Ubij śmietanę na sztywno. Aby pięknie ubić śmietanę, pamiętaj o paru zasadach:
- śmietana powinna mieć 30% lub 36%
- śmietana powinna być prosto z lodówki
- nie mieszamy śmietan różnych firm
- na początku ubijamy na największych obrotach, a gdy zacznie gęstnieć zmniejszamy moc
KROK 2:
W miseczce wymieszaj łyżką kakao, mleko i cukier.
KROK 3:
Weź słoik lub inne naczynie słoikopodobne i ułóż w nim według własnego uznania truskawki, banany, orzechy, bitą śmietanę i sos czekoladowy.
PRZECHOWUJ W LODÓWCE!
W miseczce wymieszaj łyżką kakao, mleko i cukier.
KROK 3:
Weź słoik lub inne naczynie słoikopodobne i ułóż w nim według własnego uznania truskawki, banany, orzechy, bitą śmietanę i sos czekoladowy.
PRZECHOWUJ W LODÓWCE!
Smacznego
;)
* przepis z bloga seasonwithspice
Łał, śliczne te słodkie słoiczki :-)
OdpowiedzUsuńMyślę, że to jest to czego potrzebuję po 22 :D cudne, aż chce się jeść oczami :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, a smakować musiał pewnie jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńJestem głodna
OdpowiedzUsuńsuper to wygląda ... obłędnie aniasmama.blog.pl
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo ;)
Usuń