Najlepsze pod słońcem brownie bezglutenowe - mocno czekoladowe, miękkie i wilgotnie w środku, chrupiące na zewnątrz... i jeszcze z malinami.... Po prostu przepyszne czy jak to moja koleżanka określiła 'ale odjazd'...
BROWNIE BEZGLUTENOWE:
- 225 g cukru
- 150 g gorzkiej czekolady
- 100 g malin
- 90 g masła
- 90 g mąki ryżowej
- 2 jajka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
KROK 1:
Roztop czekoladę razem z masłem, w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce.
Pamiętaj, aby wszystkie składniki umieścić od razu w miseczce. Jeśli dodamy je później, czekolada się rozwarstwi. Więcej o roztapianiu czekolady możesz przeczytać tutaj :)
KROK 2:
Do roztopionej czekolady, dodaj roztrzepane jajka, mąkę i cukier. Dokładnie ale dość delikatnie wymieszaj - bez problemu zrobisz to łyżką, nie ma sensu wyciągać miksera.
KROK 3:
Wyłóż blachę papierem do pieczenia (w innym przypadku może być trudno wyjąć później ciasto). Przelej ciasto do tak przygotowanej formy, a na wierzchu ułóż maliny lekko je wciskając.
KROK 4:
Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Nie piecz do tzw. suchego patyczka - patyczek włożony do ciasta może być oblepiony czekoladą, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta. Nie piecz też za długo, żeby nie przesuszyć ciasta - brownie powinno być wilgotne.
Smacznego;)
Na blachę jakiej wielkości są to proporcje? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńmoja blacha ma wymiary 25cm x 18cm. Pozdrawiam ;)
Usuń