Bezglutenowe brownie z malinami

czwartek, 11 lutego 2016
data:post.title
Najlepsze pod słońcem brownie bezglutenowe - mocno czekoladowe, miękkie i wilgotnie w środku, chrupiące na zewnątrz... i jeszcze z malinami.... Po prostu przepyszne czy jak to moja koleżanka określiła 'ale odjazd'...
Bezglutenowe brownie z malinami

            BROWNIE BEZGLUTENOWE:

  • 225 g cukru 
  • 150 g gorzkiej czekolady 
  • 100 g malin 
  • 90 g masła 
  • 90 g mąki ryżowej 
  • 2 jajka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

KROK 1: 
Roztop czekoladę razem z masłem, w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce. 
Pamiętaj, aby wszystkie składniki umieścić od razu w miseczce. Jeśli dodamy je później, czekolada się rozwarstwi. Więcej o roztapianiu czekolady możesz przeczytać tutaj :) 

KROK 2: 
Do roztopionej czekolady, dodaj roztrzepane jajka, mąkę i cukier. Dokładnie ale dość delikatnie wymieszaj - bez problemu zrobisz to łyżką, nie ma sensu wyciągać miksera. 

KROK 3: 
Wyłóż blachę papierem do pieczenia (w innym przypadku może być trudno wyjąć później ciasto). Przelej ciasto do tak przygotowanej formy, a na wierzchu ułóż maliny lekko je wciskając. 

KROK 4: 
Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Nie piecz do tzw. suchego patyczka - patyczek włożony do ciasta może być oblepiony czekoladą, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta. Nie piecz też za długo, żeby nie przesuszyć ciasta - brownie powinno być wilgotne. 

                Smacznego;)

Bezglutenowe brownie z malinami
Bezglutenowe brownie z malinami
Bezglutenowe brownie z malinami
Bezglutenowe brownie z malinami

2 komentarze

  1. Na blachę jakiej wielkości są to proporcje? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja blacha ma wymiary 25cm x 18cm. Pozdrawiam ;)

      Usuń