Mus z białej czekolady z malinami

wtorek, 3 listopada 2015
data:post.title
Biała czekolada i maliny... jak dla mnie duet idealny. Słodycz czekolady przełamana kwaskowatością malin... czego chcieć więcej?! Brzmi bardzo skomplikowanie a tak naprawdę to jednen z prostszych deserów...ale za to jaki efektowny! Nie licząc czasu chłodzenia, jego przygotwanie zajmie Ci maksymalnie 15 minut.

Mus z białej czekolady z malinami




          MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY: 
  • 160 g białej czekolady 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
  • 120 ml śmietany kremówki
 
          SOS MALINOWY: 
  • 125 g malin 
  • 10 łyżek wody 
  • 1-2 łyżeczki cukru 

KROK 1:
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę wraz ze śmietanką. 
* Pamiętaj aby czekoladę i śmietankę umieść w miseczce w tym samym czasie. Jeśli dodasz śmietankę później, czekolada się rozwartstwi. 

KROK 2: 
Do masy czekoladowo-śmietankowej dodaj jajka, ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny. Miksuj przez 2-3 minuty, aż krem będzie całkowicie gładki i jednorodny. 

KROK 3:
Przelej krem do szklanek, kieliszków lub innych naczyń w którym będziesz go podować a następnie wstaw je do lodówki na 3-4 godziny.

KROK 4:
Czas na sos malinowy! Na wysokich obrotach, zmiksuj maliny, wodę i cukier. Jeśli sos jest za gęsty dodaj więcej wody. Jeśli jest za kwaśny, dodaj więcej cukru. Przetrzyj sos przez sitko, tak aby pozbyć się pestek. 
*Sos możesz przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około tydzień.

KROK 5: 
Wyjmij krem z lodówki i na wierzch każdego kieliszka dodaj 2-3 łyżki sos malinowego. Wstaw ponownie do lodówki na około 30 minut. 
PODAWAJ SCHŁODZONE!

               Smacznego ;)

4 komentarze