Biała czekolada i maliny... jak dla mnie duet idealny. Słodycz czekolady przełamana kwaskowatością malin... czego chcieć więcej?! Brzmi bardzo skomplikowanie a tak naprawdę to jednen z prostszych deserów...ale za to jaki efektowny! Nie licząc czasu chłodzenia, jego przygotwanie zajmie Ci maksymalnie 15 minut.
MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
- 160 g białej czekolady
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 120 ml śmietany kremówki
SOS MALINOWY:
- 125 g malin
- 10 łyżek wody
- 1-2 łyżeczki cukru
KROK 1:
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę wraz ze śmietanką.
* Pamiętaj aby czekoladę i śmietankę umieść w miseczce w tym samym czasie. Jeśli dodasz śmietankę później, czekolada się rozwartstwi.
KROK 2:
Do masy czekoladowo-śmietankowej dodaj jajka, ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny. Miksuj przez 2-3 minuty, aż krem będzie całkowicie gładki i jednorodny.
KROK 3:
Przelej krem do szklanek, kieliszków lub innych naczyń w którym będziesz go podować a następnie wstaw je do lodówki na 3-4 godziny.
KROK 4:
Czas na sos malinowy! Na wysokich obrotach, zmiksuj maliny, wodę i cukier. Jeśli sos jest za gęsty dodaj więcej wody. Jeśli jest za kwaśny, dodaj więcej cukru. Przetrzyj sos przez sitko, tak aby pozbyć się pestek.
*Sos możesz przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około tydzień.
KROK 5:
Wyjmij krem z lodówki i na wierzch każdego kieliszka dodaj 2-3 łyżki sos malinowego. Wstaw ponownie do lodówki na około 30 minut.
PODAWAJ SCHŁODZONE!
Smacznego ;)
Fajne warstwy :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ;)
UsuńMmm, musiał smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wypróbowania ;)
Usuń