Bezglutenowe minitarty aroniowo-jabłkowe

czwartek, 20 sierpnia 2015
data:post.title
Cierpka, gorzka i nieefektowna - ot cała aronia? Nie daj się zmylić pozorom. To istny skarb dla zdrowia!!!!

Mało który owoc wykazuje tyle właściwości leczniczych co aronia. Ta bliska kuzynka jarzębiny skutecznie obniża ciśnienie krwi, między innymi poprzez usuwanie złogów cholesterolu z żył. Wykazuje działanie przeciwutleniające, wykorzystywane nie tylko przy spowalnianiu procesów starzenia, ale również przy chorobach nowotworowych i problemach z krążeniem. Wzmacniania naczynia krwionośne i zapobiega m.in. żylakom i pękaniu naczynek włosowatych, zmniejsza skutki wszelkiego rodzaju napromieniowania (np. od telewizora, czy komputera), wzmacnia odporność na promieniowanie UV, łagodzi dolegliwości wątroby oraz trzustki, zmniejsza skutki uboczne leków używanych przy leczeniu nowotworów, oczyszcza organizmu ze szkodliwych toksyn i zmniejsza niepotrzebne napięcia nerwowego. Aronia jest też cennym źródłem witamin A, C, E, PP oraz witamin z grupy B. 

Każdy kto żyje w pośpiechu, nie dba o właściwą dietę powinien zdawać sobie sprawę z ryzyka jakie jego styl życia niesie za sobą… Może warto więc sięgnąć po aronię, która łagodzi stany stresowe, uspokaja i wzmacnia organizm. A najlepiej połączyć przyjemne z pożytecznym i przyrządzić deser z aronii. 



          BEZGLUTENOWE CIASTO KRUCHE:
  • 100 g masła 
  • 200 g mąki bezglutenowej* 
  • 1 - 2 łyżki wody 
  • żółtko 
  • szczypta cynamonu 

           ARONIOWE NADZIENIE: 
  • 200g aronii 
  • 2 duże jabłka 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 2 łyżeczki kakao 
  • 2 łyżeczki mąki gryczanej 

KROK 1:
Utrzyj masło na gładką, kremową masę. Dodaj żółtko i wodę, a w następnej kolejności mąkę. Bardzo szybko wyrób ciasto. Uformuj z ciasta kulę, owin ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

KROK 2: 
Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 5 równych części. Jedną część odłóż na bok, będzie potrzebna dopiero na końcu. Pozostałymi wyłóż dna foremek, tworząc centymetrowe brzegi. Ponakłuwaj widelcem.

KROK 3: 
Wstaw foremki z ciastem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez około 10 minut.

KROK 4: 
Umyj aronię, przebierz i dokładnie osusz. Obierz jabłka i pokrój je na malutkie kawałeczki. Zmieszaj przygotowane owoce. 

KROK 5:
W miseczce wymieszaj przyprawy i mąkę. Połową mieszanki posyp dna podpieczonych spodów, dzięki czemu wypływający z owoców sok nie rozmiękczy ciasta. Na tak przygotowane spody, nałóż porcje owoców. Posyp resztką mieszkani mąki z przyprawami.

KROK 6: 
Weź ostatnią część ciasta. Pokrusz je w ręku i posyp nim tarty.

KROK 7:
Ponownie wstaw foremki do piekarnika i piecz przez kolejne 25-30minut.

*Użyłam gotowego miksu mąki ryżowej, gryczanej i ziemniaczanej. Jeśli decydujesz się na miks, pamiętaj aby wybierać te o naturalnym składzie.


Smacznego ;)

Bezglutenowe minitarty aroniowo-jabłkowe
Bezglutenowe minitarty aroniowo-jabłkowe
Bezglutenowe minitarty aroniowo-jabłkowe
Bezglutenowe minitarty aroniowo-jabłkowe


Letnie owoce

5 komentarzy

  1. bardzo ładnie wygladaja i tak samo smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda mega :) ja lubie koktajle z aronii z bananem :) cierpko-słodkie....pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. muszę koniecznie wypróbować w takim razie połączenie banana z aronią ;)

      Usuń