Tarta limonkowa Key Lime Pie

poniedziałek, 13 kwietnia 2015
data:post.title
Key lime pie to jedno z najbardziej znanych amerykańskich ciast. Uznawane jest za oficjalne ciasto Florydy, a jego nazwa pochodzi od rosnących tam limonek Key lime. Są one mniejsze od popularnej perskiej odmiany, bardziej aromatyczne i cierpkie, o kolorze zbliżonym bardziej do żółtego niż zielonego. Ja niestety nie miałam do nich dostępu, więc użyłam klasycznych limonek.

Skąd się wziął przepis na Key Lime Pie? 

Dokładnie nie wiadomo. Podobno pierwsze oficjalne wzmianki, jak i przepis pochodzi od pierwszego milionera z Floryda Keys – William’a Curry a dokładniej od jego kucharki – ciotki Sally. Był to jego ulubiony deser. Całkiem prawdopodobne jest, że Sally sama nie wymyśliła tego ciasta a jedynie dostosowała istniejący już przepis pochodzący od poławiaczy gąbek. Poławiacze gąbek spędzali wiele dni na statkach, bez dostępu do lodówek czy świeżego mleka. Dlatego też podstawą ich pożywienia było mleko w puszkach, limonki i jajka, czyli wszystko co jest potrzebne do przygotowania Key Lime Pie. Rzecz jasna na morzu nie mieli również dostępu do piekarnika, dlatego też dawniej ciasto w ogóle nie było pieczone. Dzięki zachodzącej między skondensowanym mlekiem a kwasowym sokiem z limonek reakcji masa cytrusowa sama się ścinała i nie wymagało to pieczenia. Teraz raczej ze względów bezpieczeństwa spożywa się je po upieczeniu.



          BEZGLUTENOWY SPÓD:
  • 200 g pokruszonych ciasteczek bezglutenowych 
  • 70 g roztopionego masła 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 łyżka otartej skórki z limonki 

         KREM:

  • 4 żółtka 
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego 
  • 1 łyżka otartej skórki z limonki 
  • 150 ml świeżego soku z limonki (z 4-5 sztuk) 

        BEZA:
  • 4 białka 
  • 200 g cukru 
  • parę kropel soku z cytryny

KROK 1:
Pokrusz ciasteczka, powinny wyglądać jak piasek. Wymieszaj je z masłem, cukrem i skórką z limonki. 

KROK 2:
Wysmaruj masłem formę na tartę. Wyłóż spód i boki masą ciasteczkową. Piecz przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.

KROK 3:
Mikserem ubij żółtka na puszystą masę. Dodaj mleko skondensowane, otartą skórkę oraz sok z limonki. Dokładnie zmiksuj a następnie wylej na wcześniej przygotowany spód.


KROK 4:
Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Tarta powinna być ścięta na całej powierzchni. 

KROK 5:
Kiedy ciasto się pieczę, ubij białka na sztywno. Dodaj sok z cytryny. Stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce. Ubijaj aż do uzyskania sztywnej, lśniącej masy.



KROK 6:
Przy pomocy rękawa cukierniczego udekoruj bezą ciepłe ciasto. Skarmelizuj bezę specjalnym palnikiem. Powinna być krucha z zewnątrz i miękka w środku. Jeśli nie masz palnika, podpiecz w piekarniku przez max. 5 minut, aż do zarumienienia. W żadnym wypadku nie odchodź od piekarnika, beza może bardzo łatwo przypalić.

KROK 7:
Wystudź i przechowuj w lodówce. Ciasto najlepiej zjeść tego samego dnia. Jeśli będziesz zbyt długo zwlekać, beza może zacząć podsiąkać.*
* sprawdzone na własnej skórze!


Smacznego ;)
Tarta limonkowa Key Lime Pie
Tarta limonkowa Key Lime Pie
Tarta limonkowa Key Lime Pie


Wiosenne słodkości!

2 komentarze